Stekt torsk med musselskum och morötter

45 m
4
Stekt torsk med musselskum och morötter
Foto: TV4
45 m
4

Du behöver

Rimmad fisk

  • 600 g torskrygg eller sej med skinn, delat i 4 lika stora bitar
  • 1 dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 l vatten

Morötter

  • 600 g morot i olika färger
  • 2 rejäla kvistar timjan
  • 1 citron

Musselskum

  • 1 burk musslor med spad
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 50 g rotselleri, hackad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • 4 hela vitpepparkorn
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk flingsalt

Övrigt

  • olivolja
  • smör

Gör så här

  1. Rimma fisken. Blanda vatten, socker och salt, rör tills salt och socker löst sig. Dela fisken i portionsbitar och lägg ner i rimlagen. Låt rimma ca 40 min.
  2. Skär morötterna i 4-6 långa stavar, hyvla några långa fina strimlor från morötterna och spara separat. Lägg morotsstavarna på en plåt, ringla över olivolja och timjan och baka i ugn 15 minuter på 220 grader.
  3. Ta morotsstrimlorna och lägg dem i en skål, pressa över citronsaft och låt stå tills servering.
  4. Gör såsen, stek musslor, lök, vitlök och rotselleri mjukt i smör och olivolja, vitt vin, vinäger, timjan, vitpeppar och reducera ner till en tredjedel. Sila såsen och häll på grädden samt mjölken. Smaka av med salt och vid servering mixar du upp ett skum med stavmixer.
  5. Ta upp fisken, låt rinna av och torka den med hushållspapper. Bryn smör och olja i en stekpanna och stek fiskbitarna 2 minuter med skinnsidan upp. Vänd fisken och ös med stekfettet, stek ca 4 min till. Fisken är klart den nått 47-56 grader innertemperatur.
  6. Vid servering, lägg några av morotsstavarna i botten på en tallrik, lägg fisken över morötterna, skeda över nyskummad sås, toppa med lite av den syrade moroten och färsk timjan.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept