Stekt strömming med potatismos, brynt smör och gurksallad

Stekt strömming med potatismos, brynt smör och gurksallad
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Stekt strömming med potatismos, brynt smör och gurksallad

19 ingredienser

35 m

Pankopanerad, smörstekt strömming som serveras med fluffigt mos samt en fräsch gurk- och kålrabbisallad.

Tips! Missa inte vår se & gör-film där Lisa visar hur du panerar fisk.

Ingredienser

portioner
  • 600 g strömming
  • 1 ägg
  • ca 1,5 dl vetemjöl
  • ca 2 dl pankoströbröd
  • 0,7 gurka
  • 1-2 kålrabbi
  • 1 silverlök, strimlas
  • 1 dl grovkornig sötstark senap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk honung
  • 2 dl dill, finhackad
  • ca 1,5 dl gräslök, finhackad
  • 100 g smör, brynes
  • 1 kg mjölig potatis
  • ca 2 dl mjölk
  • 3 msk smör, att steka i
  • rapsolja, att steka i
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka potatisen.
  2. Strimla gurkan, hyvla kålrabbin fint. Strimla silverlöken och blanda allt i en bunke. Hacka gräslök och dill, strö över.
  3. Rör samman senap, honung och vinäger och sväng runt salladen med detta. Smaka av med salt och peppar.
  4. Bryn smöret.
  5. Vispa den avrunna och mjuka potatisen med varm mjölk, tillsätt brynt smör och vispa till ett slätt och luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.
  6. Klipp bort ryggfenan på strömmingarna med en sax. Salta och peppra fisken.
  7. Vänd strömmingen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek strömmingarna på mediumvärme i ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg.
  8. Servera strömmingen med gurksalladen och potatismoset.