Stekt röding med räkskum och avokado

4 röster
2 h
4

Stekt röding med räkskum och avokado blir en festlig förrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h
4
4 portioner

Du behöver

Räkskum

  • 1 kg räkor (oskalade och MSC-märkta)
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 rödlökar
  • ca 35 cl vitt vin
  • 50 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lättmjölk

Avokado

  • 3 avokador
  • 100 g parmesanost
  • 0,5 citron
  • 1 krm svartpeppar

Röding

  • 400 g rödingfilé, MSC-märkt
  • 10 dl vatten
  • 1 dl salt
  • 0,5 dl rapsolja

Till servering:

  • 100 g löjrom, MSC-märkt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Räkskum
    Skala räkorna och spara skalet. Lägg skalet på en stor ugnsplåt och pressa tomatpurén över, dela rödlöken och sprid ut över formen.
  2. Stoppa in i ugnen på 250 grader i 20-30 minuter. Skalet på räkorna ska börja bli vita.
  3. Hetta upp en kastrull och häll i vinet tillsammans med räkskalen, tomatpurén och löken. Tillsätt smör och reducera ned till nästan allt vin är borta.
  4. Häll i grädden och låt koka ihop 20-30 minuter.
  5. Sila såsen i ett finmaskigt durkslag. Pressa ut saften från räkorna. Hetta upp såsen och häll i hälften av mjölken. Samtidigt som såsen hälls i kör man med stavmixer för att bilda skummet. Häll i resterande mjölk och fortsätta mixa.
  6. Avokado
    Mixa avokadon slät. Riv parmesan och vänd ned i avokadon. Dela citronen och pressa i citronsaften.
  7. Röding
    Tag vattnet och rör i saltet tills det löst sig. Lägg rödingen 30 minuter i saltlagen.
  8. Stek fisken med skinnsidan på hög temperatur i oljan tills större delen av fisken är genomstekt, cirka 3-5 minuter. Vänd på fisken och stek klart, cirka 1-2 minuter.
  9. Tag loss skinnet och stek i olja tills det är krispigt. Låt droppa av på ett papper.
  10. Servering
    Lägg upp på en tallrik och garnera med löjrom.

Laddar fler recept...