Soppa på kikärtor och rostad lök

40 m
4
40 m
4

Du behöver

  • 2 stora purjolökar
  • 2 hela vitlökar
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 3 burkar kokta kikärtor, avrunna.
  • 5 dl havremjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 kvistar vardera av rosmarin, timjan, oregano
  • 1 dl neutral olja, tex raps
  • 1 ekologisk citron

Gör så här

  1. Soppa
    Sätt ugnen på 225 grader. Ansa purjolöken och skär den i 5 cm bitar men lägg den grövsta blasten samt 10 cm av den allra innersta fina mjuka kärnan åt sidan. Skär vitlökarna på midjan i två lika halvor. Lägg löken i en mindre ugnsform, med snittytorna uppåt, häll över 2-3 msk olivolja och aning salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter, tills löken fått fin färg och blivit mjuk. Lägg undan 2-3 dl kikärtor till topping. Lägg resterande kikärtor, den nu rostade löken, havremjölk och buljong i en kastrull och låt det koka tills alla ingredienser är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
  2. Örtrostade Kikärter
    Lägg kikärtorna du lagt undan i en ugnsform, häll över rikligt med olivolja, finhackade örter och 2 tsk salt och rör om. Rosta i ugnen tills kikärtorna fått fin gyllene färg.
  3. Purjolökssot
    Ta den grova blasten från purjolöken och lägg den på en plåt, kör in den på högsta värme i ugnen tills den är alldeles svart. Låt svalna och mixa till ett pulver.
  4. Citrusolja
    Mixa 1 dl neutral olja med zest från 1 citron och 1 krm salt.
  5. Servering
    Servera soppan varm med de örtrostade kikärtorna i botten på en djup tallrik, finstrimlad purjolök, sotet (tips! strö ut den med en tekula) och några droppar citrusolja.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kastruller från kända varumärken

Kastruller från kända varumärken Se fler

Fler goda recept