Soppa på kikärtor och rostad lök

40 m
4
40 m
4

Du behöver

  • 2 stora purjolökar
  • 2 hela vitlökar
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 3 burkar kokta kikärtor, avrunna.
  • 5 dl havremjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 kvistar vardera av rosmarin, timjan, oregano
  • 1 dl neutral olja, tex raps
  • 1 ekologisk citron

Gör så här

  1. Soppa
    Sätt ugnen på 225 grader. Ansa purjolöken och skär den i 5 cm bitar men lägg den grövsta blasten samt 10 cm av den allra innersta fina mjuka kärnan åt sidan. Skär vitlökarna på midjan i två lika halvor. Lägg löken i en mindre ugnsform, med snittytorna uppåt, häll över 2-3 msk olivolja och aning salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter, tills löken fått fin färg och blivit mjuk. Lägg undan 2-3 dl kikärtor till topping. Lägg resterande kikärtor, den nu rostade löken, havremjölk och buljong i en kastrull och låt det koka tills alla ingredienser är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
  2. Örtrostade Kikärter
    Lägg kikärtorna du lagt undan i en ugnsform, häll över rikligt med olivolja, finhackade örter och 2 tsk salt och rör om. Rosta i ugnen tills kikärtorna fått fin gyllene färg.
  3. Purjolökssot
    Ta den grova blasten från purjolöken och lägg den på en plåt, kör in den på högsta värme i ugnen tills den är alldeles svart. Låt svalna och mixa till ett pulver.
  4. Citrusolja
    Mixa 1 dl neutral olja med zest från 1 citron och 1 krm salt.
  5. Servering
    Servera soppan varm med de örtrostade kikärtorna i botten på en djup tallrik, finstrimlad purjolök, sotet (tips! strö ut den med en tekula) och några droppar citrusolja.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept