Sockerstekt lax med kantareller och stenbitsromsås

28 röster
30 m
4
Sockerstekt lax med kantareller och stenbitsromsås
Foto: TV4

Stekt lax som får en härligt karamelliserad yta av socker serveras med en romsås, kantareller, spenat, dill och citron. En riktigt god sensommarrätt som passar både till vardags- och helgmiddag.

Visa mer
30 m
4

Du behöver

Sockerstekt lax

  • 4 laxfiléer utan skinn, à 150 g
  • socker
  • salt
  • olja
  • smör

Stenbitsromsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g stenbitsrom

Stekta kantareller med spenat

  • 600 g kantareller
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 salladslökar, skivade
  • 100 g babyspenat
  • salt
  • olja
  • smör

Servering

  • 0,5 citron, i klyftor
  • 0,5 kruka dill
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Stenbitsromsås
    Börja med att blanda ihop rom och crème fraiche till en sås. Ställ i kylskåp fram tills servering.
  2. Stekta kantareller med spenat
    Tvätta kantarellerna. Stek ur dom ordentligt i lite olja tills all vätska är borta. Tillsätt sedan smöret. När kantarellerna är gyllenbruna och krispiga så gå i med riven vitlök, spenat och skivad salladslök. Smaka av med salt.
  3. Sockerstekt lax
    Salta och sockra fisken. Stek först hårt i olja så sockret karamelliserar sig. Gå i med smöret och sänk värmen. Vänd och stek klart i pannan.
  4. Lägg upp laxen på tallrikar och lägg över kantarellerna. Servera med romsåsen, en citronklyfta och toppa med färsk dill.
  5. Glöm inte att matsortera skal från lök för hållbar matlagning, och njut av din goda lax. /Köket-redaktionen
10 augusti 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...