• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Snabbrimmad lax med krämig dillpotatis och fänkålssallad

Snabbrimmad lax med krämig dillpotatis och fänkålssallad
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Snabbrimmad lax med krämig dillpotatis och fänkålssallad

3 steg att laga

18 ingredienser

25 m

En riktig klassiker, här lagad på Tom Sjöstedts vis. Rimmad lax med kokt potatis i krämig dillsås samt senapsdressad fänkålssallad. 

Tänk på att välja lax som går att äta rå (eller frys den minst 48 h innan tillagning).

Ingredienser

4 portioner

lax

  • 600 g laxfilé, mittbiten (av hög kvalitet)
  • salt

Krämig dillpotatis

  • 600 g potatis, skalad och kokt
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl dill, grovhackad
  • 0,5 citron, färskpressad
  • salt

Fänkålsallad med senap

  • 1 fänkål
  • 1 knippe rucolasallad
  • 1 knippe senapsört
  • 1 msk grovkornig senap
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk matolja
  • 1 tsk vinäger
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • dill
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lax
    Skiva laxen i tunna bitar salta och låt stå ca 20 minuter. Torka av laxen innan servering.
  2. Krämig dillpotatis
    Koka upp crème fraiche och potatis. Smaka av med citron och salt. Lägg i dillen precis vid servering. Om den blir tjock så späd ev med lite vatten.
  3. Fänkålsallad med senap
    Skiva fänkålen tunt på mandolin och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.