Snabbgravad lax med gravlaxsås och en touch av kaffe

Snabbgravad lax med gravlaxsås och en touch av kaffe
Foto: TV4
Sofie Gudmunsson
Sofie Gudmunsson

Snabbgravad lax med gravlaxsås och en touch av kaffe

Av: Sofie Gudmundsson

Från: Sveriges mästerkock

22 ingredienser

1,5 h

Lax som gravas snabbt med grovmalda kaffebönor och serveras med kaffedoftande gravlaxsås och fräsch rödkåls- och äppelsallad.

Ingredienser

portioner

Gravlaxsås

  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 apelsin, skal från
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3 msk kaffe
  • 2 msk dill, fint skuren
  • salt
  • vitpeppar

Snabbgravad lax

  • 200 g laxfilé
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 0,5 dl kaffeböna, grovmalda

Rödkåls- och äppelsallad

  • 0,25 rödkål
  • 2 äpplen, fint tärnade
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk apelsinskal, finrivet
  • 1 tsk apelsinsaft
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Gravlaxsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom olja, kaffe och skuren dill. Droppa sedan i oljan under omrörning så att såsen tjocknar. Blanda därefter i kaffet och smaka av med salt och peppar.

Snabbgravad lax

  1. Blanda socker, salt och kaffebönor. Täck laxen med blandningen och låt det stå i kyl i minst 1 h. Skölj av laxen och torka av den. Skär sedan upp den i tunna skivor.

Rödkåls- och äppelsallad

  1. Strimla rödkålen fint och blanda med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.