Smörstekt skreitorsk med kantareller, mandelpotatis och grönkål

Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Smörstekt skreitorsk med kantareller, mandelpotatis och grönkål

65

7 steg att laga

14 ingredienser

30 m

Smörstekt torsk serveras med stekt potatis, kantareller, en gräddig citronsås och citrondressad grönkål. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 8 mandelpotatis
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 2 schalottenlök
  • 2 dl torkade eller frysta kantareller
  • salt
  • vitpeppar
  • 800 g skreitorsk, 4 bitar gärna skinnet kvar
  • 50 g smör
  • 1 liten burk ansjovis
  • 2 dl grädde
  • 1 citron
  • 1 kruka grönkål
  • 2 msk rapsolja

Gör så här

  1. Skala potatisen till hälften så det är bitar av skal kvar, och skiva den grovt. Stek potatisskivorna på medeltemperatur i smör och/eller olja så de tar färg, ca 10 minuter.
  2. Skala och skiva schalottenlöken och tillsätt i pannan med potatis. Tillsätt svampen och fräs runt lite. Krydda med salt och vitpeppar och stek till potatisen är mjuk.
  3. Smörstek torsken i en stekpanna, med skinnsidan ner och ös fisken med smöret under stekningen. Låt gå sakta i pannan på låg temperatur och stek ca 5 minuter på var sida. Fisken ska få en brynt yta.
  4. Lyft över torsken på potatisen och fördela ut ansjovisfiléerna.
  5. Slå bort lite av fettet i pannan från fisken, tillsätt grädde koka ihop. Smaksätt med lite citron, vitpeppar och salt.
  6. Plocka bladen av grönkålen och vänd runt med lite olja och citronsaft så att de blir blanka.
  7. Rippla gräddsåsen över potatis och torsk och avsluta med lite fin grönkål.