Smördegspizza med Karljohansvampskräm

smördegspizza med karljohansvampskräm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Smördegspizza med Karljohansvampskräm

10 ingredienser

1 h

"Karljohansvamp ger en riktig sensommarfeeling under säsong. På vinterhalvåret väcker den härliga minnen från långa skogspromenader på jakt efter svamp. Det är bara att blunda, minnas och njuta!" /Lena

Ingredienser

portioner
  • 1 förp smördeg, kyld och utkavlad
  • 6-8 karljohansvampar (medelstora, färska eller frysta och tinade)
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 dl grädde (eller 4-5 msk creme fraiche)
  • 1 klyfta vitlök, pressaddd
  • 1 tsk färsk rosmarin, bladen
  • 3 dl lagrad ost, riven
  • 2 dl parmesanost, riven och flagad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva svampen och fräs i olja i 15 minuter. Rör om då och då. Salta, peppra.
  3. Mixa hälften av svampen slät med grädden eller creme fraiche. Smaka av och låt kallna.
  4. Blanda den skivade svampen med vitlök och rosmarin.
  5. Blanda den lagrade osten med 1 dl riven parmesan.
  6. Rulla ut smördegen med pappret på en plåt. Sporra degen i fyra rutor.
  7. Toppa rutorna me svampkräm och ostblandningen, spara en kant runtom. Toppa me den skivade svampen.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.
  9. Ta ut och toppa med 1 dl flagad parmesan.