Smördegsbakelser med skaldjur

Smördegsbakelse med skaldjur
Foto: TV4

Smördegsbakelser med skaldjur

Av: Mathias - Hofors

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1 h

Frasig smördegsbakelse toppas med pilgrimsmusslor, hummer och räkor. En riktigt lyxig förrätt att bjuda på!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar, kokta
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 20 räkor med skal

Sås

  • hummer (skalen)
  • räkor med skal (bara skalen)
  • 3 dl fiskbuljong (av tärning)
  • 2 msk olivolja
  • 1 äggula
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 msk cognac
  • majsstärkelse (eventuellt)
  • chilifrukt, efter smak
  • 400 g smördeg
  • 1 äggula

Till servering

  • 1 knippe ärtskott
  • 1 röd chilifrukt

Gör så här

  1. Skala hummer och räkor. Behåll skalen.

Sås

  1. Lägg skalen i en kastrull med olivoljan och tomatpurén och fräs på i 5 minuter.
  2. Grovhacka löken och fänkålen, lägg i kastrullen fräs på i någon minut.
  3. Häll sedan på det vita vinet och buljongen, låt sedan koka på i 5 minuter.
  4. Sila av skalen och häll i grädden och lite chili. Låt det koka upp i 10 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och konjaken.
  5. För en tjockare sås ha i lite maizenamjöl till önskad tjocklek.

Bakelse

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär ut 4 runda plattor av smördegen och en remsa (ca 1cm bred) och sätt den som en kant på smördegsplattan och pensla med uppvispad äggula.
  3. Baka sedan i ugnen tills smördegen är gyllenbrun.
  4. Medan smördegen är i ugnen, stek pilgrimsmusslorna någon minut på varje sida. Smaka av med salt och peppar.
  5. Grovskär hummern och lägg sedan på hummer, räkor, pilgrimsmusslor på smördegen och häll på lite av såsen på det hela.
  6. Garnera med ärtskott och chili.