Skaldjurssoppa med hemslagen chiliaioli

Skaldjurssoppa med hemslagen chiliaioli
Foto: TV4

Skaldjurssoppa med hemslagen chiliaioli

Av: Malin - Kalix

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

40 m

En god och smakrik soppa på kräftor som toppas med en het chili aioli.

Dryck: Vitt vin, Riesling Reserve Biecher (2198) 2014

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chiliaioli

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk skånsk senap
  • 1,5 tsk vit balsamvinäger
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 2 äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpepppar

Skaldjurssoppa

  • 1 gul lök
  • 0,5 fänkål
  • 1 morot
  • smör, till stekning
  • 300 g frysta räkor
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 4 msk hummerfond
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl av spadet från burkkräftorna
  • 1 dl grädde
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 förp kräftor (à 360 g)

Servering

  • bröd
  • dillkvist

Gör så här

Chiliaioli

  1. Skala och pressa vitlöksklyftorna i en skål. Rör ned senapen, vinägern, cayennepeppar, äggulor och sambal olek. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer cayenne.

Skaldjurssoppa

  1. Skala och hacka löken, ansa och strimla fänkålen och skala och skär moroten i skivor. Skala räkorna, men spara skalen.
  2. Stek lök, fänkål och morot i smör tills löken är mjuk och glansig. Låt det svettas och tillsätt sedan skalet från de färska räkorna. Tillsätt tomatpuré, vatten, fond, vin och kräftspadet. Låt sjuda i 15 minuter. Sila soppan och häll tillbaka spadet i grytan.
  3. Tillsätt grädden och red med maizena utspätt med lite vatten. Låt soppan koka upp så den tjocknar en aning. Hacka räkorna och kräftorna och lägg ner dem fyra serveringsskålar. Häll över soppan och servera tillsammans med några dillkvistar, chiliaioli och bröd.