Siu Mai
Siu Mai
24 ingredienser
1 h
Siu Mai är friterade, glutenfria dumplings fyllda med fläskfärs och räkor.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
Dumplings
- 160 g potatismjöl
- 30 g tapiokastärkelse
- 0,75 tsk salt
- 150 g vatten, kokande
- 1,5 msk rapsolja
Fyllning
- 300 g vannameiräkor, råa och skalade
- 300 g fläskfärs
- 2 äggvitor
- 1 msk risvin
- 1 msk tapiokastärkelse (eller majsstärkelse)
- 1 tsk salt
- vitpeppar
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 1 msk vitlök, riven
- 3 msk majsstärkelse
- 2 ägg
- olja (att fritera i)
Dippsås
- 3 msk soja (ljus)
- 1 msk chingkiangvinäger
- 2 tsk strösocker
- 1 msk chiliolja (med sediment Chiew Chow)
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk vitlök, riven
- 1 tsk färsk ingefära, riven
Gör så här
Dumplings
- Blanda potatismjöl, tapioka och salt i en skål.
- Tillsätt försiktigt kokande vatten under omrörning, avsluta med att tillsätta oljan.
- Knåda degen jämn, den ska inte vara för torr.
- Dela degen i 24 bitar som du rullar till bollar, täck dem med plastfolie så att de inte torkar.
- Kavla bollarna mellan två bitar plastfilm eller en uppklippt spritspåse till en diameter på ca 10 cm. Pudra med potatismjöl och lägg i en plastpåse till de är dags att fylla dem.
Fyllning
- Skölj räkorna noga i rinnande vatten. Lägg dem sedan på en handduk och klappa dem torra, kyl i kylskåp i 30 minuter.
- Platta ut räkorna med bredsidan av en kniv. Bulta sedan räkorna med baksidan av kniven och finhacka dem.
- Rör ut räkorna med fläskfärsen och äggvitorna till en limmig konsistens i en bunke.
- Tillsätt risvin, tapiokastärkelse, salt, vitpeppar, ingefära och vitlök.
- Kasta den blandade färsen mot bunkens sidor tills den fått en elastisk konsistens.
- Fyll degplattorna genom att göra en ring av ena handens tumme och pekfinger, lägg plattan ovanpå handens sida och lägg i en matsked fyllning. Kläm ihop öppningen genom att klämma ihop tumme och pekfinger.
- Fritera dumplingsen i olja som är 170 grader i 4–5 minuter tills de är gyllene och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper och servera med dippsåsen nedan.
Dippsås
- Blanda samtliga ingredienser.