Sillinläggning
Sillinläggning
13 ingredienser
3 dygn
Har du testat att lägga in din egen sill? Om inte så är det dags nu med det här enkla och smidiga receptet!
Ingredienser
- ca 10 sillfiléer, saltad
Ättikslag
- 3 dl ättiksprit 12 %
- 6-7 dl strösocker
- 9 dl vatten
Förslag på smaksättning
- 1 morot, skalad och skivad
- 1 rödlök, skalad och skivad
- 1 gul lök, skalad och skivad
- 1 bit purjolök, sköljd och strimlad
- 10 kryddpepparkorn
- 10 vitpepparkorn
- 2 stjärnanis
- 4 hela nejlikor
- 2 lagerblad
Gör så här
Steg 1
- Hel saltad sillfilé spolas i kallt vatten i ca 6–8 timmar, eller så lägger man dem i en bunke med vatten i kylen över natten. Detta gör man för att minska sältan.
Steg 2
- Trimma sillfiléerna om det behövs, det vill säga kantskär dem lite på ryggen och eventuellt buken. Lösa delar ska putsas bort.
- Sillfiléerna ska sedan läggs hela i en lag bestående av ättika, socker och vatten i ca 2–3 dygn.
- Det går att gå från steg 1 till 3 om man behöver, och förlänga tiden, men sillen blir bättre av alla 3 steg.
Steg 3
- Ta upp sillen och skär den i bitar.
- Lägg ner sillen i ny lag (för att få sillen fastare och fräschare) och låt marinera i minst 1 dygn.
Förslag på smaksättning
- Häll av den gamla lagen och tillsätt ny.
- Tillsätta exempelvis tunt skivad morot eller rödlök som du lagt i samma lag. Även gul lök, purjolök och olika kryddor är gott att smaksätta med.