Västerbottenpaj

Västerbottenpaj
Foto: TV4
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Västerbottenpaj

8 ingredienser

45 m

Härligt tung, kompakt och smakrik västerbottenspaj till kräftskivan (eller bara för att det är så gott!).

Ingredienser

portioner4 - 6

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör i kuber
  • 1 msk vatten, kallt (eller brännvin, kryddat eller okryddat)

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 krm vitpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl och smör eller kör i matberedare till en smulig blandning. Häll i vätskan och knåda kvickt ihop. Låt pajdegen vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader när du är klar med degen.
  2. Tryck ut degen i en pajform och nagga den med gaffel.
  3. Förgrädda pajskalet i 12 minuter, gärna fyllt med torra ärtor eller bönor (som du sedan kan återanvända) så att degen inte puffar upp sig för mycket och skalet riskerar att gå sönder.
  4. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
  5. Ta ut pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
  6. Lägg den rivna osten i botten på pajskalet och häll på äggsmeten.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills smeten har stannat och pajen fått fin färg. Servera varm, ljummen eller kall med eventuell topping.