Hel saltad sillfilé spolas i kallt vatten i ca 6–8 timmar, eller så lägger man dem i en bunke med vatten i kylen över natten. Detta gör man för att minska sältan.
Steg 2
Trimma sillfiléerna om det behövs, det vill säga kantskär dem lite på ryggen och eventuellt buken. Lösa delar ska putsas bort.
Sillfiléerna ska sedan läggs hela i en lag bestående av ättika, socker och vatten i ca 2–3 dygn.
Det går att gå från steg 1 till 3 om man behöver, och förlänga tiden, men sillen blir bättre av alla 3 steg.
Steg 3
Ta upp sillen och skär den i bitar.
Lägg ner sillen i ny lag (för att få sillen fastare och fräschare) och låt marinera i minst 1 dygn.
Smaksättning
Häll av sillen från lagen och lägg på papper tills den är helt torr.
Blanda sillen med hovmästarsås och låt gärna sillen mogna över natten i kylen.
Gör gärna egen hovmästarsås och blanda olika senapsorter så som västerviksenap och skånsk senap eller dijonsenap.