Sashimilax med gosås

Sashimilax med gosås
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Sashimilax med gosås

11 ingredienser

Ett av de snabbaste recepten att bjuda på vid oväntat besök eller då man saknar tid utan att pruta på den festliga och lyxiga känslan.

Ingredienser

portioner
  • 200 g salmalax (eller motsvarande lax loin s)
  • 100 g salladsmix, krispig mix (färdigsköljd på påse)
  • 1 knippe gräslök

Gosås

  • 4 msk agavesirap
  • 4 msk japansk soja
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 limefrukt
  • 1 msk sesamfrön

Gör så här

  1. Rosta sesamfröna i stekpanna tills de får färg. Under tiden blandar du ihop agave, soja, ättika, vinäger och sesamolja.
  2. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten. Rulla limefrukten hårt mellan handen och skärbrädan, dela och pressa ut saften ur halva frukten i såsen och klyfta andra halvan. Blanda ner chili och de varma sesamfröna i dressingen.
  3. Lägg ut salladen på ett stort fat. Skär laxen i 2 mm tunna skivor. Lägg upp laxen som en regnbåge på salladen. Skeda över hälften av dressingen. Garnera med gräslök och limeklyftor.
  4. Servera som den är med ätpinnar eller tillsammans med nykokt basmatiris. Häll upp resterande dressing i en skål och bjud vid servering.

Dryckestips!
Château Bonnet Blanc 2021
Nr 4151. Pris 99 kr
Nygammal bekantskap från Bordeaux i ny blend. Krispigt fyndvin med med fint tryck i syran. Här mixas gröna äpplen, krusbär, gråpäron, fläder och passionsfrukt på ett väldigt trivsamt sätt. Gott och fräscht för en liten vininvestering!

Langlois Crémant de Loire Brut
Nr 7404. Pris 159 kr
Mäktiga mineraler, uppfriskande syror och lätt rökiga och strama smaker av citrus och nötter. Langlois Crémant är alltid lika välgjord och pålitlig. Njut den till skaldjur eller bara som den är!

Bollinger rosé
Nr 7755. Pris 669 kr
Elegant bärighet med balanserad syra och integrerad mineralitet. Munnen bjuds på en resa som börjar med röda nyskördade höstäpplen, fortsätter med nybakad brioche bredd med skogsbärsmarmelad och avslutas med blodgrapefrukt i perfekt munfyllnad. Ett av bolagets bästa rosébubbel.