Enkel och lyxigt god liten förrätt på snabbrimmad torskrygg som skärs i tunna skivor och toppas med ostronmajonnäs och picklad fänkålssallad. Enkelt att laga och allt går tacksamt att förbereda.
300 g torskrygg (eller hälleflundrafilé av sushikvalité)
0,5 msk salt
1 msk strösocker
Picklad fänkål
0,5 fänkål, tunt skivad
0,5 silverlök
1 knippe dill (15 g)
2 dl vatten
0,75 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit 12 %
Ostronmajonnäs
2 ostron
2,5 dl neutral rapsolja
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
2 krm salt
grön tabasco, till smaksättning
Gör så här
Blanda socker och salt. Strö blandningen runt fisken. Täck med plastfilm och låt ligga i rumstemperatur i ca 20 minuter.
Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Låt svalna.
Ansa och skiva fänkålen tunt. Skala, halvera och skiva löken tunt. Lägg den tunt skivade löken i isvatten så den krispar till sig. Lägg fänkålen i ättikslagen och täck med plastfilm. Ställ i kylen.
Ostronmajonnäs
Öppna ostronen och lägg dem i en cylinderformad mixerbehållare. Tillsätt ägg, senap, en nypa salt och citronsaft.
Fyll på med rapsoljan och sätt ner mixerstaven försiktigt. Starta och mixa tills majonnäsen går ihop och blir tjock, se mitt Instagram eller Youtube. Smaka av med tabasco.
Servering
Skiva den marinerade fisken tunt i munsbitar.
Sila av lagen och vänd upp fänkålen med krispig silverlök och plockad dill.
Lägg ut fänkålen i små högar på små bitar av bakplåtspapper på en snygg skärbräda. Klicka på majonnäs och toppa med skivor av torsken. Låt gästerna ta munsbiten i ett svep.
Tina tipsar om passande dryck
Soalheiro Alvarinho, 2021, Portugal, Vinho Verde, Monção e Melgaço Nr 74935
De Saint-Gall, Blanc de Blancs Grand Cru Brut, 2015, Frankrike, Champagne Nr 92160
Josefinelust, Brut Zero, 2021 Sverige Nr 91230
Akoholfritt: Mikkeller, Drink'in The Snow Alcohol Free beer Nr 1967