Pappas Karl-Johansoppa

0 röster
30 min
4

En mustig soppa med tryffelskum och pecorinosmör.

Vintips från Sara
Bouchard Aine & Fils Pinot Noir 82531

Sara bjöd även på

Gös med asieninspirerad quinoa


Mammas syndiga födelsedagstårta



Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna



Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

Soppan

  • 100 g Karl Johan svamp, torkad
  • 250 g champinjoner, färska
  • 4 st scharlottenlökar
  • Olivolja (till stekning)
  • 1 l buljong (gärna hemlagad)
  • 1 dl sherry
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 msk smör

Tryffelskum

  • 5-6 dl mjölk
  • Tryffel, färskriven (eller tryffelolja)

Pecorinosmör

  • 250 g smör
  • 3-4 msk basilika
  • 200 g Pecorinoost, riven

Gör så här

  1. Soppan
    Lägg gärna den torkade svampen i blöt någon timme innan tillagningen av soppan.
  2. Skär schalottenlöken och fräs i olivoljan.
  3. Skiva svampen och fräs tillsamans med löken på svag värme.
  4. Tillsätt sherryn och låt puttra i några minuter innan du häller i buljongen.
  5. Låt koka på svag värme i cirka 20 minuter.
  6. Tillsätt grädde till soppan.
  7. Låt koka ytterligare en stund och klicka sedan i smöret innan du mixar soppan med en mixerstav eller liknande.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Tryffelskum
    Värm upp mjölken och smaksätt med färskriven tryffel (tryffelolja går också bra).
  10. Skumma med en visp, förslagsvis en elektrisk lattevisp).
  11. Pecorinosmör
    Blanda ingredienserna i en matberedare i cirka 2-3 minuter.
  12. Lägg smöret i en tårtsprits för en lite roligare servering.
  13. Servera soppan rykande varm, toppad med tryffelskum, valfritt bröd och kryddsmör.
1 juni 2011
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept