Gjutjärn

Så rengör du din gjutjärnsgryta

Har du ärvt en gammal gjutjärnspanna eller gryta? Grattis! Gjutjärn håller i generationer och är en pålitlig vän i köket. Så här rengör du och sköter den på bästa sätt!

1. Använd INTE diskmedel

Grundregel nummer 1. Rengör INTE din gjutjärnspanna med diskmedel. Gjutjärnet trivs med fettet från tidigare matlagning och fungerar som ett skydd. Rengör du med diskmedel försvinner det skyddande fettet och gjutjärnet blir inte lika effektivt.
(Om du nu råkat diska med diskmedel så är inte gjutjärnet förstört, men du kan behöva "bränna in" den på nytt - läs längst ned i texten hur du gör).
Köp en egen diskborste (eller nylonsvamp) till gjutjärnspannan, så slipper du fundera på om diskborsten har rester av diskmedel i sig.
Äpplen i ugnen

2. Lätt smutsig panna

Efter matlagning, rengör pannan eller grytan medan gjutjärnet fortfarande är lite varmt (inte het). Skrapa bort allt överflödigt med en stekspade och använd sedan bara diskborste och vatten. Avsluta med att torka av överblivet vatten ur pannan (så det inte uppstår rost) med hushållspapper eller en kökshandduk. Voilà - det är det enda du behöver göra.

3. Har du bränt maten i pannan?

Har du bränt något eller har mycket matfett kvar i pannan? Börja med att torka bort allt överflödigt med hushållspapper. Fyll sedan pannan eller grytan med vatten och låt stå åtminstone i 20 minuter och diska sedan enligt föregående punkt.

4. Så vårdar du ditt gjutjärn

Olja in ditt gjutjärn regelbundet. Häll en liten mängd matolja (till exempel rapsolja eller vegetabilisk olja) på stekpannans yta. Använd en pappershandduk eller en ren trasa och smörj in hela ytan, inklusive handtaget och kanterna. Torka bort överflödigt fett. Då kommer pannan hålla i generationer framåt!


"Bränna in" gjutjärnet

Om du råkat diska ditt gjutjärn med diskmedel kan du behöva "bränna in" ditt gjutjärn på nytt. Då gör du så här:

  1. Skrubba ditt gjutjärn med stålull (utan tillsatt tvål). Skrubba REJÄLT. All smuts, rost och fett ska bort. Du kan ta extra hjälp av bikarbonat och vinäger för att få bort allt. (Läs hur du gör eget rengöringsmedel på bikarbonat här!)
  2. Skölj ordentligt med vatten och torka ytan torr med en handduk eller trasa.
  3. Sätt på ugnen på 180 grader och ställ in din gjutjärnspanna eller gryta där i fem minuter så den är helt torr
  4. Nästa steg är att fetta in ditt gjutjärn. Använd exempelvis rapsolja och smörj in alla delar av pannan eller grytan med ett hushållspapper. Du behöver inte dränka gjutjärnet i olja, utan ta 1-2 matskedar till att börja med. Torka sedan av överblivet fett.
  5. Höj temperaturen på ugnen till max och ställ sedan in ditt gjutjärn igen (dubbelkolla så det inte finns trä eller silikondetaljer på din panna som kan ta skada av temperaturen).
  6. Har du envisa rostfläckar så upprepar du steg 4 och 5 flera gånger tills du är nöjd.

Baka i gjutjärn

POPULÄRT
Gjutjärnsbröd cervera