Kastrullkaka

kastrullkaka
Foto: Lisa Björner
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Kastrullkaka

6 ingredienser

40 min

"Kastrullkakan är ett av de lättaste recepten som finns. Och ändå blir den så otroligt god! Den här kakan bakar jag ofta och varierar med säsongens bär och frukter, som rabarber, äpple eller plommon i tunna skivor. Här använde jag en massa blåbär. Jag gör den i en gjutjärnsstekpanna, men det går lika bra med en vanlig springform eller pajform."

Ingredienser

portioner
  • 125 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2-3 dl blandade bär (eller frukt)
  • pärlsocker, att strö över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en form, cirka 25 cm i diameter.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner sockret.
  3. Tillsätt ägg och mjöl och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen, sprid ut bär eller frukt och strö över pärlsocker.
  4. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
  5. Servera eventuellt med råkräm eller vaniljglass.