Gjutjärnsbröd

Gjutjärnsbröd

1

7 steg att laga

5 ingredienser

3 h 20 min

Det här brödet blir precis som det du köper på bageri. Ett luftigt och saftigt bröd med en knaprig skorpa. Det är dessutom hur lätt som helst att baka det här brödet hemma!

Baktips! Blöta fingrar gör det lättare att arbeta med klibbig deg.

läs mer
anders petter gryta Cervera

Gjutjärnsgryta från Cervera

Julklappstips för den matlagningsintresserade. God jul önskar Cervera!

Läs mer

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 msk honung
  • 3 dl vatten, fingervarmt 37 grader
  • salt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 h eller till dubbelstorlek.
  3. Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.
  4. Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in din Stenfors Gjutjärnsgryta med locket på.
  5. Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 min.
  6. Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.
  7. När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.
TIPS!
läs mer
Ljusstake cervera

Julklappstips från Cervera!

Här hittar du fler julklappstips för den matlagningsintresserade!

Läs mer