Äpplen i ugnen

Äpplen i ugnen
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Sara Begner
Sara Begner

Äpplen i ugnen

6 ingredienser

40 m

Varma ugnsbakade äpplen med kardemumma, mandelmassa och lättvispad grädde är en riktig fullträff. Ofta är ju det enkla det allra godaste!

Ingredienser

portioner
  • 8 äpplen (gärna röda juläpplen som Ingrid Marie eller liknande)
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1,5 msk ljus sirap

Servering

  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform eller gjutjärnspanna.
  3. Ta bort kärnhuset med en äppelpipa, eller liten kniv, och lägg äpplena i formen/pannan.
  4. Blanda smör, riven mandelmassa och kardemumma. Tryck ner fyllningen i äpplena och ringla sirapen över.
  5. Baka äpplena mitt i ugnen tills de spruckit lite och har fin yta, det tar ca 20 minuter.
  6. Vispa grädden fluffig och servera till de varma äpplena.