Apelsin- och rosmarinmarinerad lax

Apelsin- och rosmarinmarinerad lax
Foto: Ingvar Eriksson
Roland Persson KK
Roland Persson KK

Apelsin- och rosmarinmarinerad lax

0

12 steg att laga

11 ingredienser

Apelsin- och rosmarinmarinerad lax serveras med en fänkålssallad. Apelsin och rosmarin "gifter sig" perfekt. En reduktion är grunden i den här såsen.Den ger en koncentrerad och härlig smak. /Roland.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 400 g lax

Apelsinreduktion

  • 4 kvistar rosmarin
  • 1 l apelsinjuice
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 äggulor

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 citron, pressad
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk strösocker

Gör så här

  1. Apelsinreduktion
    Koka apelsinjuicen med 2 rosmarinkvistar tills konsistensen är simmig.
  2. Låt svalna.
  3. Sila av.
  4. Vispa äggulorna med hälften av apelsinreduktionen och tillsätt sedan rapsoljan lite i taget.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda resterande apelsinreduktion med 2 kvistar fint hackad rosmarin och rivet apelsinskal.
  7. Skiva laxen tunt och pensla med apelsinreduktion.
  8. Salta och peppra och låt marinera i 10 minuter.
  9. Fänkålssallad
    Skala, ansa och hyvla fänkålen och löken fint.
  10. Blanda med olivolja, citronsaft och socker.
  11. Salta och peppra.
  12. Serveras med laxen.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer