Salviakroppkakor med pancetta

Veckomatsedel
Foto: Ingvar Eriksson
Roland Persson KK
Roland Persson KK

Salviakroppkakor med pancetta

Av: Roland Persson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

I den norditalienska maten används salvia tillsammans med smält smör och i gräddsåser. Fett och gott. /Roland

Jens Dolks vintips
Fleur du Cap Chardonnay 2009, Sydafrika, art.nr. 2015, 87 kr (4 solar)
Vitt smakrikt vin med ekfatskaraktär från Sydafrika. Vinet har mogen tropisk fruktighet och kola-smöriga fattoner - gott till det skirade smöret - men också frisk syrlighet som passar bra tillsammans med det salta från pancettan och det syrliga från citronen.

Roland lagade även
Rostad sparris med ruccolapesto
Apelsin- och rosmarinmarinerad lax
Dragonströmming med potatis
Timjan- och rödvinspäron

Ingredienser

portioner
  • 800 g mandelpotatis
  • 150-200 g durumvetemjöl [2,5-3 dl]
  • 16 färska salviablad
  • 150 g pancetta (eller rimmat sidfläsk)
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 salladslökar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 150 g smör
  • 1 citron

Gör så här

  1. Strimla salvian.
  2. Finhacka löken och skär pancettan i mindre bitar.
  3. Fräs allt i några matskedar smör och smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  5. Pressa potatisen och blanda med durumvetet till en lagom torr massa.
  6. Smaka av med salt.
  7. Forma till 16 bollar som fylls med pancettafräset.
  8. Sjud kroppkakorna i saltat vatten tills de flyter upp.
  9. Servera med smält smör och citron.
  10. Kroppkakorna kan även delas och stekas med smör och salvia.