Rökt Torneälvsik serveras med hjortronsås

Rökt Torneälvsik serveras med hjortronsås
Foto: TV4
7h
4

Du behöver

Rökt sik

  • 2 torneälvsikar
  • 3-4 msk alspån
  • grovt havssalt
  • 1 msk socker

Hjortronsås

  • 3 msk citronjuice
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm socker
  • ca 0,5 dl frysta hjortron, alt. 1 msk hjortronsylt

Tunna rårakor

  • 3-4 potatis, riven
  • 1 krm salt
  • ca 0,5 krm peppar
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Rökt sik
    Salta minst 6–8 timmar innan tillagning i riklig mängd grovt havssalt och ca 1 msk socker.
  2. Rök i rökugn i ungefär 35–45 minuter.
  3. Hjortronsås
    Rör ihop alla ingredienser.
  4. Rårakor
    Blanda potatisen med kryddorna.
  5. Klicka ut potatisen i en het stekpanna med rikligt med smör i.
  6. Tryck ut potatisen till tunna plättar.
  7. Stek dem gyllenbruna.
  8. Servering
    Servera hjortronsåsen med den rökta siken och de nystekta rårakorna.
Kommentera receptet

Fler goda recept