Rökt laxmousse med forellrom på toast

Rökt laxmousse med forellrom på toast
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Rökt laxmousse med forellrom på toast

12 ingredienser

2 h

Vackert, lyxigt och ruskigt gott! Gör en mousse på rökt lax och vispad grädde, servera på en toast med forellrom.

Tips! Moussen går alldeles utmärkt att förbereda dagen innan, så kan du bara montera förrätten precis innan servering.

Ingredienser

portioner
  • 400 g varmrökt lax
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl fiskbuljong, utspädd
  • 1 citronklyfta, saften
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 skivor levainbröd
  • smör, att steka brödet
  • 50 g forellrom
  • gröna blad, till garnering
  • 4 klyftor citron, till garnering

Gör så här

  1. Plocka bort skinnet från laxen och eventuella ben. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter.
  2. Värm upp fiskbuljongen och lägg ner gelatinbladen när de har blivit mjuka.
  3. Lägg i laxen i en mixer, häll i fiskbuljongen med gelatinbladen och pressa i citronsaften. Kör allt tills det blir en slät smet.
  4. Häll upp smeten i en finmaskig sil och passera med en träslev ner i en bunke. Ställ i kylen tills smeten har stelnat.
  5. Vispa under tiden grädden och smörstek brödskivorna.
  6. När laxsmeten stelnat vänd ner den vispade grädden och smaka av med salt och peppar.
  7. Vid servering, använd en varm sked för att forma ett ”ägg” av moussen. Lägg på det smörstekta brödet och garnera med forellrommen, något grönt och en klyfta citron.