Rödtunga i skaldjurssås med finbesök av hummer och kräfta

1h
4
Rödtunga i skaldjurssås med finbesök av hummer och kräfta
Foto: TV4

Smördegsformar fyllda med rödtunga, hummer och havskräfta, serveras med ugnsrostade morötter och mustig skaldjurssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 juni 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
1h
4

Du behöver

Smördegsform

  • 250 g smördeg
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 2 kokta humrar
  • 4 kokta havskräftor
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 4 stora bitar rödtunga
  • 1 krm salt

Ugnsrostade morötter

  • 6 morötter
  • olivolja
  • flingsalt, efter behag

skaldjurssås

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 vitpepparkorn
  • 4 dl vatten
  • 3 msk skaldjursfond
  • 2 dl vispgrädde
  • salt, smaka av
  • peppar, smaka av
  • maizena, eventuellt
  • 50 g smör, rumstempererat
  • smör, till tillagning

Tillbehör

  • 150 g sockerärtor

Gör så här

  1. Smördegsform
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Stansa ut 4 rundlar av smördegen ca 10 cm i diameter.
  3. Skär ut 4 remsor, ca 2 cm breda, och tvinna dessa och kläm fast som en kant runt bottnarna.
  4. Pensla med äggula och baka i ugn i ca 15 minuter tills formarna blir gyllenbruna.
  5. Fyllning steg 1
    Skala och plocka ut köttet från hummern och kräftorna. Spara skalen!
  6. Sås
    Finhacka morot, lök och vitlök och fräs mjukt i smör.
  7. Tillsätt tomatpuré och vitpepparkorn. Häll i vatten och fond och låt koka upp.
  8. Lägg i skalen från hummern och kräftorna och låt dessa koka med.
  9. Sila över såsen i en ny kastrull. Tillsätt grädden och sjud en stund till.
  10. Smaka av med salt och peppar. För kraftigare sås tillsätt lite maizena.
  11. Vispa i det rumstempererade smöret.
  12. Ugnsrostade morötter
    Skala och skär morötterna i stavar, ringla över olivolja och flingsalt efter smak. In i ugn i ca 15 minuter, 225 grader.
  13. Fyllning steg 2, och rödtunga
    Skär champinjonerna i mindre bitar och stek dem i smör.
  14. Koka rödtungan försiktigt i lättsaltat vatten tills de är klara.
  15. Skär hummer- och kräftköttet i mindre bitar.
  16. Förväll sockerärtorna.
  17. Servering
    Lägg hummer – och kräftkött samt svamp i varje smördegsform. Lägg rödtungan bredvid på tallriken.
  18. Värm upp såsen och slå över.
  19. Servera med förvällda sockerärtor och ugnsrostade morötter.
Kommentera receptet
Glaskampanj

Fler goda recept