• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Rödtunga i skaldjurssås med finbesök av hummer och kräfta

Rödtunga i skaldjurssås med finbesök av hummer och kräfta
Foto: TV4

Rödtunga i skaldjurssås med finbesök av hummer och kräfta

19 steg att laga

26 ingredienser

1h

Smördegsformar fyllda med rödtunga, hummer och havskräfta, serveras med ugnsrostade morötter och mustig skaldjurssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner

Smördegsform

  • 250 g smördeg
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 2 kokta humrar
  • 4 havskräfta, kokta
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 4 bit rödtunga
  • 1 krm salt

Ugnsrostade morötter

  • 6 morötter
  • olivolja
  • flingsalt (efter smak)

skaldjurssås

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 vitpepparkorn
  • 4 dl vatten
  • 3 msk skaldjursfond
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar, smaka av
  • ev majsstärkelse
  • 50 g smör, rumstempererat
  • smör, till tillagning

Tillbehör

  • 150 g sockerärtor

Gör så här

  1. Smördegsform
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Stansa ut 4 rundlar av smördegen ca 10 cm i diameter.
  3. Skär ut 4 remsor, ca 2 cm breda, och tvinna dessa och kläm fast som en kant runt bottnarna.
  4. Pensla med äggula och baka i ugn i ca 15 minuter tills formarna blir gyllenbruna.
  5. Fyllning steg 1
    Skala och plocka ut köttet från hummern och kräftorna. Spara skalen!
  6. Sås
    Finhacka morot, lök och vitlök och fräs mjukt i smör.
  7. Tillsätt tomatpuré och vitpepparkorn. Häll i vatten och fond och låt koka upp.
  8. Lägg i skalen från hummern och kräftorna och låt dessa koka med.
  9. Sila över såsen i en ny kastrull. Tillsätt grädden och sjud en stund till.
  10. Smaka av med salt och peppar. För kraftigare sås tillsätt lite maizena.
  11. Vispa i det rumstempererade smöret.
  12. Ugnsrostade morötter
    Skala och skär morötterna i stavar, ringla över olivolja och flingsalt efter smak. In i ugn i ca 15 minuter, 225 grader.
  13. Fyllning steg 2, och rödtunga
    Skär champinjonerna i mindre bitar och stek dem i smör.
  14. Koka rödtungan försiktigt i lättsaltat vatten tills de är klara.
  15. Skär hummer- och kräftköttet i mindre bitar.
  16. Förväll sockerärtorna.
  17. Servering
    Lägg hummer – och kräftkött samt svamp i varje smördegsform. Lägg rödtungan bredvid på tallriken.
  18. Värm upp såsen och slå över.
  19. Servera med förvällda sockerärtor och ugnsrostade morötter.