Risnudlar i räkbuljong med räkor, citrongräs och fänkål

POPULÄRT
Risnudlar i räkbuljong med räkor, citrongräs och fänkål
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Risnudlar i räkbuljong med räkor, citrongräs och fänkål

16 ingredienser

1 h

”Buljong, glöm flaskan med färdig buljong och gör din egen. En god buljong tar väldigt lite tid i förberedelser och även om koktiden är lång så sköter den sig själv.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Räkbuljong

  • 400 g räkskal
  • 1 msk olja
  • 20 g tomatpuré
  • 20 g chilibönpasta [eller 10 g sambal oelek]
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 10 g ingefära, riven
  • 6 dl vatten
  • 0,5 morot
  • 0,5 gul lök
  • 1 stjälk citrongräs
  • 2 blad lime leaves

Servering

  • risnudlar
  • 100 g fänkål, rostad
  • 200 g räkor
  • salladslök
  • limemayo

Gör så här

Räkbuljong

  1. Rosta räkskalen i lite olja. När de börjar få färg tillsätter du tomatpuré och chilibönpasta. Fortsätt fräsa i en minut tills det doftar, tillsätt då vitlöken och ingefäran och fräs ytterligare en minut.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och låt sjuda i 40 minuter.
  3. Sila av vätskan och smaka av. För en kraftigare smak kan du reducera vätskan genom att låta den sjuda ytterligare.

Servering

  1. Lägg risnudlarna i en bunke och häll på kokande vatten, låt stå tills nudlarna mjuknat. Sila av nudlarna och fördela dem i fyra skålar.
  2. Häll på buljongen och toppa med fänkål, räkor, salladslök och limemayo.