Risnudlar i räkbuljong med räkor, citrongräs och fänkål
Risnudlar i räkbuljong med räkor, citrongräs och fänkål
16 ingredienser
1 h
”Buljong, glöm flaskan med färdig buljong och gör din egen. En god buljong tar väldigt lite tid i förberedelser och även om koktiden är lång så sköter den sig själv.” /Erik Videgård
Ingredienser
Räkbuljong
- 400 g räkskal
- 1 msk olja
- 20 g tomatpuré
- 20 g chilibönpasta [eller 10 g sambal oelek]
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 10 g ingefära, riven
- 6 dl vatten
- 0,5 morot
- 0,5 gul lök
- 1 stjälk citrongräs
- 2 blad lime leaves
Servering
- risnudlar
- 100 g fänkål, rostad
- 200 g räkor
- salladslök
- limemayo
Gör så här
Räkbuljong
- Rosta räkskalen i lite olja. När de börjar få färg tillsätter du tomatpuré och chilibönpasta. Fortsätt fräsa i en minut tills det doftar, tillsätt då vitlöken och ingefäran och fräs ytterligare en minut.
- Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och låt sjuda i 40 minuter.
- Sila av vätskan och smaka av. För en kraftigare smak kan du reducera vätskan genom att låta den sjuda ytterligare.
Servering
- Lägg risnudlarna i en bunke och häll på kokande vatten, låt stå tills nudlarna mjuknat. Sila av nudlarna och fördela dem i fyra skålar.
- Häll på buljongen och toppa med fänkål, räkor, salladslök och limemayo.