Risnudlar i räkbuljong med räkor, citrongräs och fänkål

POPULÄRT
Risnudlar i räkbuljong med räkor, citrongräs och fänkål
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Risnudlar i räkbuljong med räkor, citrongräs och fänkål

29

16 ingredienser

1 h

”Buljong, glöm flaskan med färdig buljong och gör din egen. En god buljong tar väldigt lite tid i förberedelser och även om koktiden är lång så sköter den sig själv.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner4

Räkbuljong

  • 400 g räkskal
  • 1 msk olja
  • 20 g tomatpuré
  • 20 g chilibönpasta [eller 10 g sambal oelek]
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 10 g ingefära, riven
  • 6 dl vatten
  • 0,5 morot
  • 0,5 gul lök
  • 1 stjälk citrongräs
  • 2 blad lime leaves

Servering

  • risnudlar
  • 100 g fänkål, rostad
  • 200 g räkor
  • salladslök
  • limemayo

Gör så här

  1. Räkbuljong
    Rosta räkskalen i lite olja. När de börjar få färg tillsätter du tomatpuré och chilibönpasta. Fortsätt fräsa i en minut tills det doftar, tillsätt då vitlöken och ingefäran och fräs ytterligare en minut.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och låt sjuda i 40 minuter.
  3. Sila av vätskan och smaka av. För en kraftigare smak kan du reducera vätskan genom att låta den sjuda ytterligare.
  4. Servering
    Lägg risnudlarna i en bunke och häll på kokande vatten, låt stå tills nudlarna mjuknat. Sila av nudlarna och fördela dem i fyra skålar.
  5. Häll på buljongen och toppa med fänkål, räkor, salladslök och limemayo.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
BOB Grundrecept på ugnspannkaka

Budgettips!

Billiga och bra vardagsrätter som barnen älskar!

Läs mer