Rimmad torsk med vitvinssås, grön sparris och krossad vitlökspotatis

Rimmad torsk med vitvinssås, grön sparris och krossad vitlökspotatis

18 ingredienser

50 min

En riktigt lyxig och härlig middag med magiska smaker. Torskrygg serveras med en skummig sås med smak av rökt sidfläsk och till det sparris och krossad potatis.

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 700 g torskrygg
  • 30 g salt
  • 300 g vatten

Skummig vitvinssås smasatt med rökt fläsk

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl fiskbuljong (eller musselbuljong)
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 citron
  • rökt sidfläsk (varmrökt, svålen)
  • olivolja

Vitlökspotatis

  • 600 g potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g smör

Råstekt sparris & rökt fläsk

  • 200 g rökt sidfläsk (varmrökt)
  • 300 g grön sparris
  • blomsterkrasse (eller kryddkrasse)

Gör så här

Torsk

  1. Blanda salt och vatten tills saltet löst upp sig. Skär torsken i portionsbitar och lägg ner i rimlagen. Låt ligga i 20 minuter och lyft sedan upp och torka av bitarna.
  2. Baka torsken i ugn på 80 grader till en innertemperatur på 42 grader.

Skummig vitvinssås smaksatt med rökt fläsk

  1. Hacka vitlök och schalottenlök grovt, svetta löken i en kastrull med lite olivolja. Slå på vitt vin och buljong samt lägg i svålen från fläsket och låt det sjuda ca 20 minuter.
  2. Slå på grädde och koka ca 10 minuter till. Sila såsen och mixa i smöret. Smaksätt såsen med salt och citron innan servering.

Vitlökspotatis

  1. Koka potatisen med skalet på i saltat vatten. Riv vitlöksklyftorna och smält smöret tillsammans med vitlöken.
  2. Skala potatisen och krossa den med smöret. Smaka av med salt.

Råstekt sparris & rökt fläsk

  1. Skär fläsket i små tärningar och stek i en panna med lite matolja, lägg fläsket på ett papper och låt det rinna av innan servering.
  2. Skär sparrisen i mindre bitar och stek i en varm panna med matolja, avsluta med lite smör och smaka av med salt.
TIPS!
Fler smarriga tips!
fisktacos med romsås, fänkål och avokado

Fler smarriga tips!

Här hittar du fler goda recept att servera till Melleruds Alkoholfria Pilsner!

Läs mer