Riesling redaktionens favoriter

Redaktionens bästa riesling!

Riesling är den populära gröna druvan som odlas från Tyskland ända ner till Australien. Men ingen sort är den andra lik - Riesling kommer i en mängd olika stilar, från knastertorrt i Alsace till riktigt söta varianter från Österrike.

Läs också: Mayas lilla Rieslingsskola

Riseling har blivit ett populärt vin till fisk, med all rätta. De medelsöta vinerna passar också utmärkt till ostar, grönsaksrätter, charkuterier och asiatiskt. En riktigt honungssöt riesling passar perfekt till desserter.

Vi på redaktionen gillar såklart olika stilar på vin - så även med Riesling. Här är våra utvalda rieslingfavoriter!
Riesling redaktionens favoriter

Kung Fu Girl, Riesling, 2021, USA, nr: 2690, 147 kr

Om vinet: Fruktig, mycket frisk smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, honung, gråpäron, kiwi och lime.

Victorias kommentar: En av mina asbsoluta favoriter är Kung Fu Girl - Ett fräscht och “piggt” vin som inte upplevs så sött som vissa andra rieslings kan göra. Passar super till både skaldjur och asiatisk mat med lite sting i, men står sig även alldeles utmärkt att dricka helt solo. Ett måste att ha redo på kylning i mitt kylskåp!

Helenas kommentar: Jag återkommer alltid, alltid till Kung Fu Girl- ett vin som går hem hos alla. Det har en perfekt balans och lagom sötma. Älskar detta till mina favoritlaxrätter.

Dr L, Riesling, 2021, Tyskland, nr: 7218, 101 kr

Om vinet: Druvig, mycket frisk, ungdomlig smak med sötma, inslag av krusbär, gröna äpplen, lime och honung.

Smillas kommentar: Ett lätt vin med något lägre alkoholhalt som man kan smutta på en hel kväll utan att tröttna. Passar således till i princip alla tillfällen - men kanske extra bra till fisk, skaldjur och asiatiskt!

Jurtschitsch, Langenlois Riesling, 2021, Österrike, nr 2939, 152 kr

Om vinet: Nyanserad, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, persika och lime.

Ellinors kommentar: Jag gillar ju vin från Österrike, och det här är min go-to-Riesling. Jurtschitsch är ett vineri med flera hundra år på nacken - så de har väl beprövade viner i sitt sortiment. Den här rieslingen är frisk och fräsch och passar fint till både sallder, fisk och skaldjur.

Von Buhl, Riesling Sekt, 2019, Tyskland, nr: 97050, 201 kr

Om vinet: Utvecklad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rökig mineral, vit choklad, ljust bröd och grillad citron.

Linas kommentar: En mousserande Riseling- så kul! Frisk och torr, lite brödig, karamellig och bara SÅ himla god! Perfekt som aperitif (men passar såklart till både till fisk och skaldjur eller till sallader).

Leth, Riesling Selection, 2021, Österrike, nr: 2581, 101 kr

Om vinet: Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, persika, kryddor, päron och citrusskal.

Linas kommentar: En riktigt klassisk Riesling som är en återkommande favorit hemma. Mycket frisk och fruktig. Funkar alltid!

Ellinors kommentar: *Leth är en annan österrikisk favorit här hemma, som passar perfekt till fisk och skaldjur. Familjen Leth odlar främst Grüner Veltliner och Riesling, men lite kul fakta är att de äger även ett druvmuseum med över 150 druvsorter.

Läs också: Riesling - perfekt till fisk