Öl redaktionens favoriter

Öl - redaktionens favoriter

Långt ifrån alla gillar öl - precis så är det hos oss på redaktionen också. Vi är inga sommelierer, men vi är ett gäng med helt blandad tycke och smak. En som älskar öl, en som gillar en del ölsorter, en som inte alls gillar öl, och en som inte druckit öl på 20 år. Så här kommer vår topplista, som vanligt så finns här något för alla!

Linas tips

"Jag kan absolut uppskatta en iskall enkel lager en varm sommardag, men för det mesta föredrar jag en fruktig IPA. Jag gillar öl som smakar humle och går mer åt det beska än det söta hållet."

Poppels Passion Pale Ale och Clockwork Tangeriene Session IPA

1. Poppels Bryggeri Passion Pale Ale, Sverige, Nr. 31408 24:90 kr

En fruktig APA med smak av passionsfrukt, mango, ananas, honung och örter som passar till ljust kött och sallader. Jag dricker den gärna riktigt kall som en fördrink eller sällskapsdryck!

2. Clockwork Tangerine Session IPA, Skottland, Nr. 11463 16:90 kr

En Session IPA med mycket fruktig smak, tydlig beska och smak av mandarin, mango, örter och apelsinskal. Den här ölen har lite mer kraftig smak passar perfekt till buffén, ljust kött, eller till vegetariska rätter. Eller bara i sig självt!


Helenas tips

"Jag gillar ju inte alls öl, gillar inte beskan, den där typiska malt- och humlesmaken i öl är inte min grej. Men jag har provat fruktöl och tycker det finns riktigt goda sorter"

Öl redaktionens favoriter Helena

1. Lindemans apple, Belgien, Nr. 83001 21:90 kr

Utan att jag visste det är båda mina ölfavoriter gjorda på Lambic-öl i Belgien. Lindemans apple smakar tydligt av äpple och honung och påminner nästan mer om en torr cider än öl. Otroligt god och faller mig precis i smaken. Passar som sällskapsdryck eller till inte alltför söta desserter av choklad och nötter. Lindemans bryggeri startade 1809 i Bryssel och har funnits i familjens ägo i 8 generationer.

2. Timmermans Kriek Lambicus, Beligien, Nr. 1685 21:90 kr

En enkel fruktig öl med tydlig smak av körsbär och bittermandel, perfekt sötma utan att vara söt. Passar som sällskapsdryck eller till inte alltför söta desserter av choklad och nötter. Timmermansbryggeriet grundades redan 1702 i Bryssel och är kända för sin spontanjästa Lambic-öl.


Isabels tips

"Jag älskar öl, främst ljus lager, lika lättillgängligt som lättdrucket. En varm sommardag är det som allra godast såklart. I det här fallet har jag testat två alkoholfria varianter, en klassisk lager och en american pale ale"

Isabels öl

1. Peroni Libera, Non Alcoholic 0,0 %, Nr. 1191, 13:90 kr

En klassisk lager med riktigt god ölsmak. Rekommenderar den verkligen som alkoholfritt alternativ, väldigt läskande och passar riktigt bra till rätter med fisk och skaldjur.

2. Drink'in The Sun Alcohol Free 0.3 %, 11994, 19:90 kr

För mig som är en lagerälskare så tycker jag denna amerikanska pale ale ändå är riktigt god. Väldigt mycket humlesmak med beska, men ändå lättdrucken och läskande. Det blir en hel del sådana här i sommar!


Katarinas tips

"Vissa tillfällen smakar öl allra bäst - efter en golfrunda på sommaren eller i bastun på vintern! Speciellt pale ale som har mycket aromer och beska. En riktigt kall pale ale vid grillen om sommaren är inte heller helt fel"

Öl redaktionens favoriter Katarina

1. Electric nurse Pale Ale, Sverige, Nr. 1443 23:50 kr

En svensk pale ale. Ofiltrerad för att behålla mycket smak. Inslag av ananas, citrus och örter. En sån där läskande lagom god öl på alla sätt och vis. Dessutom en glad ettikett och en fin liten flaska. Den är perfekt till sommarens varma dagar. Passar till rätter av ljust kött, till bufféer eller smakrika vegetariska rätter.

2. Sierra Navada Pale Ale, USA, Nr. 1525 23:90 kr

En amerikansk pale ale. Precis som mycket på den stora kontinenten i väst dundrar denna öl fram med stora smaker. Mycket fruktighet och mycket beska - passar perfekt till rätter av ljusa kötträtter eller smakrika vegetariska rätter. Aprikoser, apelsin och honung och tre sorters humle gör att denna öl tar för sig och blir därför en klar 10-poängare för mig.


Ellinors tips

"Jag är inte så förtjust i öl och har inte druckit öl på 20 år. Men har nu hittat två sorter som jag faktiskt kan rekommendera till alla ölnybörjare"

Öl redaktionens favoriter Ellinor

1. Dugges Tropic Thunder, Sverige, Nr. 31032 32 kr

Det här är en fruktig och syrlig öl av sorten suröl. Ölen är lite grumlig och har en frisk smak av ananas, persika och blodapelsin. Inte visste jag att öl kunde smaka så här? Den här är ju riktigt god och läskande utan att vara det minsta söt, bara fräsch. Denna här vill jag dricka igen, gärna en varm sommardag.

2.Omnipollo Fantom IPA, Sverige, Nr. 35960 33:90 kr

Den här smakar enligt mig mer som traditionell öl, beskheten som är så karaktäristisk för öl finns där. Men utöver den finns också en fruktig och trevlig smak från ananas, rosmarin, passionsfrukt och grapefrukt. En ölsort som passar perfekt för mig som kräver något mer av en öl än bara beskhet. Pluspoäng för färgglad och humörhöjande burk.


Rebeccas tips

"Jag gillar öl men har även jag svårt för den beska smaken och föredrar därför en lite sötare ale eller en frisk lager. Lika god för sig själv som till mat!"

Öl redaktionens favoriter Rebecca

1. Leffe Blond, Belgien, Nr. 1659 21:50 kr

Likt “ölets Disneyland” har jag en förkärlek till ljus ale. Deras varmjäsning bidrar till en unik fruktig doft. Detta är helt klart en favorit med sin fylliga smak av banan, aprikos och örter. Ett perfekt komplement till chark- och ostbrickan!

2. 1664, Nr. 1517 14:20 kr

Till skillnad från den belgiska alen är denna franska lager tillverkad genom kalljäsning vilket ger en lättare känsla. Smaken har en brödig smak av halm, honung och citrus. Detta är min svalkande go-to öl året runt som gör sig bäst till fisk, matiga sallader och heta asiatiska rätter.