Så väljer du rätt ölglas header

Så väljer du rätt typ av ölglas!

En kall öl ska helst drickas ur just ett ölglas! Precis som i vinvärlden, finns det många olika typer av ölglas - som passar till olika sorters öl. Här guidar vi dig igenom de fyra vanligaste typerna!

Det finns många olika typer av ölglas, liksom många olika sorters öl. Att välja rätt glas till din öl gör att du bäst får fram ölets karaktär och smak. 

Lager

Lager är den vanligaste öltypen och är en underjäst öl som jäser vid låg temperatur, lagras en tid och har därav fått namnet lager. En lager eller pilsner dricks gärna ur ett högt och smalt glas. Det är viktigt att skummet får plats, eftersom aromämnena samlas i skumkronan. 

Det här snygga glaset "Beer Lager" är designat av Erika Lagerbielke för Orrefors och finns bl a att köpa hos Kitchentime.

Stout

När du dricker en mörkare öl**,** som Stout, så vill man gärna framhäva dryckens färg och bouquet, därför använder man gärna ett glas med bred kupa. Den unika kupade formen tillåter dig att "snurra" din öl för att få fram alla smaker tydligare. Även ölglas formade som en cognacskupa framhäver just Stoutölens egenskaper. 

Tyska glastillverkaren Spiegelau har i samarbete med olika Stout-bryggerier tagit fram de här ultimata ölglasen "Craft beer" för att på allvar kunna njuta av en riktigt mörk öl. Till höger cognacsformade ölglaset "Rumour", båda finns i bl a. Cerveras sortiment.

IPA och Ale

IPA, Indian pale ale finns i flera olika varianter men en gemensam nämnare är att ölen är relativt besk, har en högre alkoholhalt och framställt av extra mycket humle och malt vilket - vilket ger ölen sin aromatiska karaktär. IPA kan drickas i en kupa men gör sig allra bäst i ett speciellt framtaget IPA-glas för att framhäva smaken och doftaromerna. Det finns en mängs olika ale, generellt har ett aleglas ofta fot, antingen rakt eller lite svängt med kupad kant. Glaset är ofta lite mindre för att kunna behålla kylan, skummet och doften bättre. 

De här IPA-glasen "India Pale Ale" är designade av Erika Lagerbielke för Orrefors, finns bl a hos Cervera. 

Veteöl

Veteöl är ganska lätt i smaken med en fruktig och mild karaktär. Den kan vara både ljus och mörk i färgen. Det traditionella veteölglaset är avlångt och går från smalt i botten till brett i öppningen. 

"Beer Classics Veteöl"från tyska glastillverkaren Spiegelau är ett tunnblåst glas framtaget för att framhäva aromerna hos just veteöl. Finns hos bl a Roydaldesign.se.

Läs också: Maya Samuelsson tipsar om tre svenska ölsorter >>

Mayas 3 tips på alkoholfri öl >>