Räkfylld bergtunga 
med blomkålspuré och vitvinssås

Räkfylld bergtunga 
med blomkålspuré och vitvinssås
Foto: TV4

Räkfylld bergtunga 
med blomkålspuré och vitvinssås

Av: Helena - Höganäs

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1h

Bergtunga, fylld med räkor och färskost, serveras med vitvinssås, brynt sparris och len blomkålspuré. 

Dryckesförslag: Vitt vin, Dimension Chardonnay

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 8 bergtungafiléer
  • 2 dl skalade räkor
  • 200 g färskost
  • 1 citron
  • ca 12 bitar soltorkade tomater
  • 1 knippe dill
  • salt
  • peppar
  • 2 dl vitt vin

Vitvinssås

  • spadet från fisken
  • 4 dl crème fraîche
  • smör
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • dill

Blomkålspuré

  • 100 g färskost
  • 1 blomkål
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 1 knippe sparris
  • smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka räkorna.
  3. Blanda 200 g färskost med räkor, 0,5 pressad citron och lite hackad dill.
  4. Salta och peppra filéerna på båda sidor och lägg en klick räkröra på övre delen av fisken och rulla ihop.
  5. Lägg rullarna i en smord ugnsform och häll över 2 dl vitt vin.
  6. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Värm på tomaterna tillsammans med fisken.
  8. Ta ut fisken och häll av vinspadet i en sil över en kastrull och håll fisken, och tomaterna, varm under folie.

Sås

  1. Koka upp vinspadet från fisken med 2 tärningar fiskbuljong och låt reducera ner lite.
  2. Vispa ner crème fraiche och dill.
  3. Blanka av precis innan servering med två klickar smör.

Blomkålspuré

  1. Bryt blomkålen i buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca. 15 min. Mixa sedan med 100 g färskost, smaka av med salt och peppar.

Tillbehör

  1. Smörstek sparrisen.

Servering

  1. Servera bergtungan tillsammans med lättbrynt sparris, soltorkade tomater och blomkålspuré.