Queneller på pilgrimsmussla

Queneller på pilgrimsmussla
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Queneller på pilgrimsmussla

0

20 ingredienser

1 h

Stefan Ekengren bjuder på queneller gjorda på pilgrimsmussla med löjrom, spenat, sandefjordsås och potatiskrisp. En perfekt helgmiddag att bjuda på om du vill lyxa till det lite.

Ingredienser

portioner

Queneller

  • 400 g pilgrimsmussla
  • 15 g salt
  • 1,5 äggvita, väl kylda
  • 4 dl vispgrädde, väl kyld
  • 1 citron, finrivet skal

Spenat

  • 20 g smör
  • 1 gul lök, finhackade
  • 800 g spenat, rensad
  • muskot (några riv)
  • salt

Sandefjordsås

  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 200 g smör
  • 1 citron, skalet, rivet
  • salt
  • 0,5 kruka dill, grovt skuret

Friterad potatis

  • 2 bakpotatisar
  • frityrolja
  • salt

Servering

  • 100 g löjrom (går bra med annan rom, t.ex. stenbitsrom)

Gör så här

  1. Queneller
    Skär pilgrimsmusslorna i mindre bitar och lägg bitarna i en mixerskål.
  2. Tillsätt salt och mixa tills det går ihop. Fortsätt mixa och tillsätt äggvita, låt gå ihop igen.
  3. Fortsätt mixa och tillsätt grädden i en tunn stråle tills färsen är slät och fin. Smaka av med salt och citronskal.
  4. Lägg quenellerna i en smord form, plasta över och baka i ugnen på 80 graders i ca 35 minuter.
  5. Spenat
    Smält smöret i en kastrull. Lägg i löken och koka den mjuk på svag värme.
  6. Höj värmen och vänd ner spenaten. Sväng runt någon minut och smaksätt med muskot och salt.
  7. Sandefjordsås
    Koka upp grädde och crème fraiche. Mixa i smör och citronskal.
  8. Smaka av såsen med salt och avsluta med dill.
  9. Friterad potatis
    Strimla potatisen fint och lägg bitarna i ljummet vatten några minuter.
  10. Ta upp potatisbitarna ur vattnet, torka väl på papper och fritera krispig i frityrolja.
  11. Salta och låt torka på nytt papper.