Queneller på pilgrimsmussla
Queneller på pilgrimsmussla
20 ingredienser
1 h
Stefan Ekengren bjuder på queneller gjorda på pilgrimsmussla med löjrom, spenat, sandefjordsås och potatiskrisp. En perfekt helgmiddag att bjuda på om du vill lyxa till det lite.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Queneller
- 400 g pilgrimsmussla
- 15 g salt
- 1,5 äggvita, väl kylda
- 4 dl vispgrädde, väl kyld
- 1 citron, finrivet skal
Spenat
- 20 g smör
- 1 gul lök, finhackade
- 800 g spenat, rensad
- muskot (några riv)
- salt
Sandefjordsås
- 2 dl grädde
- 2 dl crème fraîche
- 200 g smör
- 1 citron, skalet, rivet
- salt
- 0,5 kruka dill, grovt skuret
Friterad potatis
- 2 bakpotatisar
- frityrolja
- salt
Servering
- 100 g löjrom (går bra med annan rom, t.ex. stenbitsrom)
Gör så här
QuenellerSkär pilgrimsmusslorna i mindre bitar och lägg bitarna i en mixerskål.
- Tillsätt salt och mixa tills det går ihop. Fortsätt mixa och tillsätt äggvita, låt gå ihop igen.
- Fortsätt mixa och tillsätt grädden i en tunn stråle tills färsen är slät och fin. Smaka av med salt och citronskal.
- Lägg quenellerna i en smord form, plasta över och baka i ugnen på 80 graders i ca 35 minuter.
Spenat
- Smält smöret i en kastrull. Lägg i löken och koka den mjuk på svag värme.
- Höj värmen och vänd ner spenaten. Sväng runt någon minut och smaksätt med muskot och salt.
Sandefjordsås
- Koka upp grädde och crème fraiche. Mixa i smör och citronskal.
- Smaka av såsen med salt och avsluta med dill.
Friterad potatis
- Strimla potatisen fint och lägg bitarna i ljummet vatten några minuter.
- Ta upp potatisbitarna ur vattnet, torka väl på papper och fritera krispig i frityrolja.
- Salta och låt torka på nytt papper.