Prinsessmörgåstårta med krämig räk- och laxröra

Foto: Pågen
Prinsessmörgåstårta med krämig räk- och laxröra
20 ingredienser
60 min
En smörgåstårta som garanterat imponerar på gästerna! Lika god på insidan som vacker på utsidan.
Ingredienser
- 27 skivor Pågen Roast´n Toast
Skagenröra
- 0,5 rödlök
- 1 dl färsk dill
- 1,5 dl crème fraîche
- 1 dl majonnäs
- 480 g handskalade räkor
- 1 msk citron, saften
- salt
- peppar
Laxröra
- 150 g kallrökt lax (eller gravad lax)
- 0,5 dl färsk dill
- 0,5 rödlök
- 1,5 dl crème fraîche
- 1 msk citron, saften
- salt
- peppar
Dekoration
- ca 2 dl crème fraîche
- 1 skiva kallrökt lax
- 1,5 gurka
- färsk dill
Gör så här
Skagenröra
- Finhacka rödlök och dill. Blanda creme fraiche och majonnäs i en medelstor bunke, blanda ner dill och rödlök samt räkorna. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt stå kylt tills det är dags att montera smörgåstårtan.
Laxröra
- Dela laxen i ca 1 cm stora bitar, spara en skiva till dekoration. Finhacka rödlöken.
- Blanda ner creme fraiche, rödlök, dill och lax i en medelstor bunke. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt stå kylt tills det är dags att montera smörgåstårtan.
Montering
- Hyvla gurkan med en osthyvel så du får tunna slantar. Låt ligga i en skål med vatten tills det är dags att dekorera.
- Skär av kanterna av bröden och lägg åt sidan (Tips! Gör brödfries eller krutonger av dem).
- Lägg ut nio brödskivor på en stor skärbräda. För att få den runda formen kan du använda en stor skål och pressa ner på skivorna och sedan skära runt. Upprepa så du har tre cirklar av brödskivor, gör lager två och tre lite mindre för varje gång för att skapa rätt form på tårtan. Lägg undan andra och tredje lagret.
- Börja med första lagret bröd och bred på ett rikligt lager skagenröra. Lägg mest av fyllningen i mitten för att skapa en rund form på tårtan. Lägg på nästa lager bröd och sprid ut laxröran på samma sätt.
- Lägg på det översta lagret bröd och täck sedan tårtan med creme fraiche.
- Dekorera genom att lägga gurkskivor runt tårtan i ett lapptäcke. Snurra en laxskiva till en ros och placera den på toppen tillsammans med en dillvippa.
TIPS!