Prinsessmörgåstårta

166 röster
30 m + tid i kyl
8
30 m + tid i kyl
8
8 portioner

Du behöver

Skagen

  • 400 g räkor
  • 0,5 rödlök, hackad
  • 1 kruka dill, hackad
  • 100 g majonnäs
  • färsk pepparrot (efter smak)
  • citron, pressad (efter smak)
  • salt

Äggröra

  • 50 g smör, brynt och rumstempererat
  • 100 g crème fraîche
  • 10 ägg, kokta och tärnade
  • gräslök, efter smak
  • salt

Montering och servering

  • surdegsbröd
  • 500 g crème fraîche
  • 250 g färskost
  • 2 gurkor (stora långa)
  • ros (av lax eller tomat)

Gör så här

  1. Skagen
    Blanda ihop alla ingredienser och smaksätt med pepparrot, citron och salt.
  2. Äggröra
    Blanda mjukt brynt smör med crème fraiche. Vänd ner ägg och gräslök. Smaka av med salt.
  3. Montering
    Skiva brödet i tre bottnar och massera in crème fraiche i alla bottnar. Ju mer desto saftigare!
  4. Placera en botten på lagom stort fat. Börja med äggröra på första lagret, fortsätt med skagen på nästa och avsluta med den sista bottnen överst.
  5. Stryk tårtan runtom med färskost och plasta tätt. Ställ i kylskåp över natten så tårtan blir saftig och sätter sig något.
  6. Servering
    Skiva gurkan tunt på längden. Fläta ett rutmönster över toppen på tårtan och lägg ett band av gurka längs sidorna.
  7. Avsluta med ett fint sidenband för att hålla allt på plats.
  8. Garnera med en ros gjord av antingen kallrökt lax eller tomat.
20 oktober 2019