Primörsallad med sotad röding och hollandaise

koket.se
Primörsallad med sotad röding och hollandaise
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Primörsallad med sotad röding och hollandaise

17 ingredienser

40 min

En underbart god och matig sallad med potatis, knipplök, rädisor och sotad röding. Till serveras en len hollandaise med gräslök. Bli inte förvånad om detta blir din favoritsallad i sommar. Tips! Här kan du se hur man filear röding >>

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 rödingfiléer
  • 3 knippen rädisa
  • 2 knippen gul lök
  • 600 g delikatesspotatis
  • 1 kruka dill
  • strösocker
  • salt
  • 1 ägg
  • 1 citron
  • 1 msk dijonsenap
  • 50 g smör
  • 50 g rapsolja
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • olivolja
  • salt

Rimningslag 5 %

  • 2 l vatten
  • 100 g salt [ca 5,5 msk]

Gör så här

Sotad röding

  1. Koka upp vatten och salt till rimningslagen. Ta från värmen och låt svalna helt. Lägg i filéerna och låt rimma 30-60 minuter.
  2. Ta upp fisken och låt rinna av och torka torr med hushållspapper. Sota med brännare eller ge den yta i en väldigt het gjutjärnspanna. Skär i tjocka skivor.

Primörsallad

  1. Plocka bladen från rädisorna och lägg dem i iskallt vatten. Koka potatisen mjuk med krossade dillstjälkar (spara dillvipporna). Lägg i grovskuren lök (spara den gröna stjälken) de sista 3 minuterna och hela rädisor de sista 15 sekunderna. Häll av och plocka bort dillstjälkarna.
  2. Strimla de gröna stjälkarna från löken. Häll av rädisbladen strax före servering. Hacka dillen grovt.

Hollandaise

  1. Knäck ägg i en blender och tillsätt senap, finrivet citronskal och citronsaft samt en nypa salt.
  2. Värm rapsolja och smör i en kastrull. Tillsätt varm smörolja i en tunn stråle under mixning. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner gräslöken.
  3. Blanda potatis, lök, rädisor, rädisblad, strimlad lök och dillvippor i en stor skål. Ringla över lite olivolja. Toppa med röding och hollandaisesås.