Potatistallrik

koket.se
Potatistallrik_02
Foto: Tv4
Jessica Frej
Jessica Frej

Potatistallrik

8 ingredienser

30 m

"Den här potatisrätten hoppas jag att vi kommer se på många bilder i sommar! Rätten passar både som lunch och middag, som ensamrätt eller på buffé. Perfekt även till midsommar, då kan man lyxa till det hela och addera forellrom. Jag garanterar att alla kommer gilla den!
Rätten blir godast med egenskalade räkor men färdigskalade går också fint för den som har bråttom." /Jessica Frej

Se Jessica Frej laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 750 g räkor med skal (matjessill eller lax) [300 g skalade]
  • 800 g färskpotatis
  • salt (2 tsk per lite kokvatten)
  • 8 ägg
  • 75 g smör
  • 2 dl gräddfil
  • färsk dill
  • ev gräslök, hackad

Gör så här

  1. Skala räkorna (skalen kan du spara och koka fond eller soppa på).
  2. Skrubba och koka färskpotatisen i saltat vatten. Tillsätt gärna även några dillkvistar i vattnet.
  3. Kokningen tar ca 15 minuter beroende på storlek, men var noga så att potatisen inte blir överkokt.
  4. Koka äggen så att gulan är fast men inte hårdkokt.
  5. Bryn smöret.
  6. Bred ut gräddfil på ett stort eller 4 mindre fat.
  7. Fördela färskpotatisen ovanpå gräddfilen.
  8. Tryck till potatisen lite med en gaffel eller sked.
  9. Placera ut ägghalvorna lite oregelbundet samt ringla över brynt smör.
  10. Strö slutligen över räkorna och toppa med små plockade dillkvistar.