Portabelloburgare med karamelliserad lök, tryffelkräm och grönkål

106 röster
30 m
4
Portabelloburgare med karamelliserad lök, tryffelkräm och grönkål

Enkel och god vegetarisk burgare som görs med portabellosvamp, lyxig tryffelkräm, ölstekt lök och grönkål. 

Starta klippet för att se när Siri lagade burgarna tillsammans med Urban Cone. Fler avsnitt av det gröna matlagningsprogrammet ¡Viva Vego! hittar du här.

Tips! Tryffelolja finns att köpa i de flesta butiker och brukar hittas vid övriga oljor i sortimentet. Den kan även användas för att höja smaken på pastor, soppor och såser.

Alternativ: Byt ut portabellosvampen mot stora champinjoner eller vegetarisk burgare och grönkålen mot vitkål.

30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 portabellosvampar
  • 2 msk smör (eller mjölkfritt margarin)
  • 0,5 kruka gräslök
  • 4 hamburgerbröd
  • 2 gula lökar (stora)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl öl
  • 4 skiva ost (t ex präst eller vegansk)
  • 3 stjälk grönkål
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 citron
  • 2 dl havre fraiche (eller crème fraiche)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tryffelolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ta bort foten på portabellosvampen. Hacka gräslöken och rör ihop den med smöret, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  2. Dela löken och skala den. Skiva den sedan i 0,5 cm tjocka skivor. Sätt en stor stekpanna på högsta värme. Tillsätt rapsolja samt löken. Stek i 2 minuter på hög värme, häll sedan på ölen. Salta och peppra. Stek den i ca 10 minuter tills löken är genomkokt och glansig.
  3. Blanda havre fraiche med pressad vitlök, tryffelolja, salt, peppar och 2 tsk citronsaft. Ställ kallt.
  4. Bryt grönkålen i mindre bitar och lägg i en bunke. Häll på 1 msk olivolja samt 1 msk citronsaft. Salta. Krama kålen tills den är mjuk och har fått en grönare färg.
  5. Stek eller grilla portabellosvampen med toppen uppåt i ca 4 minuter. Vänd sedan på dem och klicka ut 0,5 msk gräslökssmör på varje svamp, grilla 2 minuter till. Lägg sedan på en skiva ost. Grilla tills osten har smält.
  6. Värm bröden.
  7. Lägg 1 msk tryffelkräm i botten på brödet, toppa med grönkål, portabellosvampen, löken, en till klick tryffelkräm och avsluta med brödet. Klart!
24 augusti 2015