Kokt sparris med hollandaisesås

7 röster
Kokt sparris med hollandaisesås
Foto: TV4

Du behöver

  • 1-2 st sparrisar per person, gärna vit och gärna så grov som möjligt
  • 2 st äggulor
  • 2 dl smör, skirat
  • 1 st citron, ev
  • 3 dl vitt vin, torrt
  • 1 st schalottenlök

Gör så här

  1. Skala sparrisen noga till ungefär 3 cm under knoppens början.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills att sparrisen är klar. Enklast känner man med en vass kniv, och sparrisen blir först färdig i knoppen!
  3. Hacka schalottenlöken och koka med vitt vin och låt reducera tills hälften kvarstår ungefär.
  4. Låt svalna.
  5. Slå i två äggulor och vispa hårt och länge under svag värme tills det blir en mycket tjock kräm utan luftbubblor.
  6. Vispa därefter i smöret (som skall hålla samma temperatur som äggkrämen) och låt smöret sakta sakta vispas in i äggkrämen. Blir såsen för tjock, slå i lite vatten.
  7. Salta och peppra och smaksätt eventuellt med citron.
29 april 2010

Fler goda recept