Pilgrimsmusslor på toast med potatis- och pancettapytt

Pilgrimsmusslor på toast med potatis- och pancettapytt
Foto: TV4
Mikaela Hedenskog
Mikaela Hedenskog

Pilgrimsmusslor på toast med potatis- och pancettapytt

Av: Mikaela Hedenskog

Från: Sveriges mästerkock

17 ingredienser

45 m

Lyxig förrätt med stekt pilgrimsmussla, oxmärg, pancetta och potatis.

Ingredienser

portioner
  • 5 potatisar
  • 1 bit pancetta
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 1 msk kapris, finhackad
  • 3 schalottenlökar
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 2 romsäckar från pilgrimsmusslorna
  • 2 msk grapefruktjuice
  • 2 msk olivolja
  • 2 skivor bröd
  • 2 msk smör
  • 3 dl kalvfond
  • 2 oxmärgar
  • salt
  • peppar

Gör så här

Pytt

  1. Fintärna potatisen och skölj i vatten för att få bort stärkelsen. Stek sedan tillsammans med en näve finhackad panchetta och 0,5 finhackad scharlottenlök tills potatisen är gyllenbrun och knaprig. Tillsätt finhackad kapris och en kvist finhackad timjan. Salta och peppra efter smak.

Kalvreducering

  1. Stek resten av schalottenlöken i lite smör tills den blir genomskinlig och tillsätt sedan kalvfonden. Låt reducera till något trögflytande. Smaka av med salt och peppar.

Två vinägretter

  1. För den första vinägretten blanda 2 msk grapefruktjuice med olivolja och smaka av med salt och peppar. För den andra gör samma process fast addera romsäckarna och mixa slätt.

Toast med pilgrimsmussla

  1. Lägg in oxmärgen i ugnen på 220 grader i cirka 15-20 minuter. När oxmärgen är klar ta ut dem ur ugnen och sätt i bröden. Dela bröden i fyra delar. Smöra brödet och rosta i ugnen.
  2. Stek sist pilgrimsmusslorna i cirka 30-40 sekunder per sida i lite olja, smör och lite fett från pancettan.

Servering

  1. Smöra toasten med oxmärgen och lägg pilgrimsmusslorna på. Ringla runt lite av pytten och såserna, klart att servera!