Vitvinssyrade svenska grönsaker

Vitvinssyrade svenska grönsaker
Foto: Jakob Fridholm
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Vitvinssyrade svenska grönsaker

Av: Paul Svensson

Från: Paul grillar

11 ingredienser

De här syrade grönsakerna är eleganta att använda i soppor och sallader och passar väldigt bra till fisk eller ljust kött. Just de grönsaker jag använder här är inget måste, använd vad du har till hands. /Paul Svensson

Det viktigaste är att du ser till att grönsakerna ligger under ytan i lagen. Och att du inte utesluter olivoljan för den har en konserverande funktion.

Denna inläggning håller endast någon vecka.

Receptet är hämtat ur boken

Paul grillar

.

Ingredienser

portioner
  • 4 svartrötter
  • citron, saft
  • 3 morötter, skalade
  • 0,5 blomkål
  • 5 persiljestjälkar
  • 4 lagerblad, gärna färska
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk korianderfrö
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Skala och koka svartrötterna i lättsaltat vatten med lite citronsaft i ca 5 minuter.
  2. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten i 1–2 minuter.
  3. Skar blomkålen i klyftor och koka dem spänstiga i lättsaltat vatten i 3–4 minuter.
  4. Sterilisera en glasburk med tättslutande lock genom att koka den i några minuter.
  5. Dela eventuellt grönsakerna beroende på burkens storlek.
  6. Fyll burken med grönsaker, persiljestjälkar och lagerblad.
  7. Koka upp grönsaksbuljongen med vitt vin och kryddor.
  8. Täck grönsakerna med lagen och toppa med olivoljan som en skyddande hinna.
  9. Förslut och förvara burken kallt och mörkt.