Paolos pasta med höstragu på oxkött och svamp

2 h
4 - 6
Spela video Paolos pasta med höstragu på oxkött och svamp
Foto: TV4
2 h
4 - 6

Du behöver

  • 1 kg benfritt oxkött, t.ex.högrev
  • 500 g passerade tomater
  • 350 g krossade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 små torkade peperoncino
  • 1-2 dl rött vin (ev.matlagningsvin)
  • 5 grovstrimlade basilikastjälkar
  • 1,5 dl persilja, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 nypa socker

Svamp

  • 500 g svamp t.ex. Karljohan eller champinjoner
  • 2 klyftor vitlök, hela
  • 1 liten torkad peperoncino
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Servering

  • 400-500 g pasta, t.ex. rigatoni, bombardoni eller färsk tagliatelle
  • färskriven parmesanost av god kvalitet

Gör så här

  1. Skär köttet i stora portionsbitar. Värm upp olivolja i en stor kastrull, Tillsätt gul lök, vitlök och peperoncino, fräs lökhacket utan att det tar färg. Lägg i köttet och bryn det runtom.
  2. Häll i vinet och låt alltsammans puttra i ett par minuter. Tillsätt tomater, basilika, persilja, salt, peppar och socker. Tomatsåsen ska täcka köttet. Koka upp och smaka ev. av med extra salt och socker. Koka under lock på låg värme i cirka 1,5 timme. Ragún är klar när köttet känns riktigt mört.Tomatsåsen ska ha en ganska fyllig konsistens. Är den för tunn kan du lyfta av locket i slutet av koktiden. Känns den för tjock kan du späda med lite vatten.
  3. Putsa och borsta svampen väl och skär den i bitar eller skivor. Hetta upp olivolja (ca 1 msk) i en stekpanna och fräs svamp, vitlök och peperoncino i ca 10 minuter. Salta och peppra. Ta upp och kasta peperoncinon och vitlöksklyftorna. Smaka av.
  4. När ca 15 minuter återstår av grytans koktid rörs svampen ner i tomatsåsen. Rör om tills allt är ordentligt blandat.
  5. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Lägg ner pastan i vattnet och koka den ”al dente” enligt anvisningen på förpackningen. Häll av pastan i ett durkslag.
  6. Servera pastan med tomatsåsen och köttet bredvid med en sallad på en separat tallrik, som i Italien. Eller blanda pastan med såsen och köttet till en rätt. Ställ en skål med parmesanost på sidan om.
Kommentera receptet

Fler goda recept