Panzanella - italiensk brödsallad med kapris, persilja och paprika

Panzanella - italiensk brödsallad med kapris, persilja och paprika
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Panzanella - italiensk brödsallad med kapris, persilja och paprika

14 ingredienser

40 m

Panzanella är en klassisk sallad från Italien med rivet bröd. Siri Barje gör sin variant med grillad paprika, kapris och persilja. En perfekt sallad när du har dagsgammalt bröd hemma!

Ingredienser

portioner
  • 2 röda paprikor
  • 1 gul paprika
  • 2 ciabattabröd
  • 600 g blandade tomater
  • 1 rejäl näve kapris
  • 2 schalottenlökar
  • 1 stjälkselleri
  • 1 dl gröna oliver
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk rödvinvinäger
  • salt
  • peppar
  • persilja och basilika, till servering

Gör så här

  1. Halvera paprikorna och kör dem på högsta värme i ugnen tills de blir svarta, ta ut, lägg i en plastpåse och låt dem ånga i ca 15 minuter. Ta ut och skala dem samt ta bort kärnor. Skiva tunt.
  2. Riv brödet i mindre bitar och låt det torka på en plåt i ca 30 minuter.
  3. Dela tomaterna i ojämna bitar och lägg i ett durkslag med en skål under. Salta ordentligt och rör runt, vi ska spara saften som bildas i skålen!
  4. Skiva selleri och schalottenlök tunt.
  5. Blanda tomatsaften med rödvinsvinäger, olivolja och riv ned vitlöken.
  6. Hacka persiljan.
  7. Blanda allt i en stor skål och låt det stå i minst 15 minuter innan du serverar. Toppa med lite extra basilika bara. Klart!