Pancettatoppad torskrygg med potatismos, rödbetor & grönkålschips

Pancettatoppad torskrygg med potatismos, rödbetor & grönkålschips
Foto: TV4

Pancettatoppad torskrygg med potatismos, rödbetor & grönkålschips

Av: Dan - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1 h

En god och festlig fiskrätt som tillagas i sous vide och som får en extra skjuts i smakerna med pancettan på toppen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torsk:

  • 800 g torsk, i 4 bitar
  • 3,5 dl salt (till lagen)
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1 kruka dill
  • malen svartpeppar
  • 100 g smör

Grönkålschips:

  • 150 g grönkål (färsk)
  • 2 msk olivolja
  • havssalt

Rödbetor:

  • 4 rödbetor, färska

Potatismos med palsternacka:

  • 400 g palsternacka, skalad och delad i bitar
  • 400 g potatis, skalad och delad i bitar, gärna sparris- eller mandel-potatis.
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk

Pancetta:

  • 100 g pancetta
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Fisken:
  2. Blanda salt och vatten och rör ihop tills saltet har löst sig. Dela fisken i fyra lika stora delar. Lägg den i den kalla saltlagen och låt den ligga där minst 30 minuter. Under tiden förbereder du sous viden - ställ den på 47 grader. När fisken har legat i lagen tillräckligt länge så tar du upp den och torkar av den. Lägg torsken i var sin vacc-påse häll i 0,5 dl vin i varje och lägg i en bra bit dill och krydda med nymalen svartpeppar. Förslut påsarna och lägg i det 47 gradiga vattnet i 35 minuter.
  3. Smält smör att hälla över fisken vid servering.
  4. Grönkålschips:
  5. Viktigt att det är färsk grönkål. Ta bort stammen. Gnid in ordentligt med olja i chipsen. Lägg grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt. Se till att varje blad ligger för sig. Strö över salt. Sätt ugnen på 180 grader och baka grönkålen i cirka 11 minuter. Håll ett öga på grönkålen mot slutet. Det går snabbt i slutet.
  6. Rödbetorna:
  7. Ta bort blasten. Koka rödbetorna tills dom är genomkokta, tid variera beroende på betornas storlek. Skala rödbetorna med händerna under rinnande kallt vatten direkt när dom är färdigkokta. Dela betorna i lagom stora bitar för en vacker presentation.
  8. Moset:
  9. Koka potatis och palsternackor i lättsaltat vatten i 20 – 25 minuter. Prova med en sticka så att grönsakerna är genomkokta. Häll av vattnet. Mosa med en potatisstöt, tillsätt smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Pancetta:
  11. Skär pancettan i små bitar och bryn i smör.
  12. Lägg upp mos, fisk. Dekorera resten av tallriken med rödbeta och grönkålschips. Strö pancetta över fisken och moset. Häll på smält smör.
  13. Dryckesförslag:
  14. Chenin Blance eller Sauvignon Blance