Paj med färskpotatis och rökt ost
Paj med färskpotatis och rökt ost
21 ingredienser
50 min + 45 min i kylen
Paul Svensson gör här sin version av pajklassikern quiche lorraine. Den rökta skinkan byter han mot rökt ost och så lägger han till färskpotatis i fyllningen. Jättegott ihop med en enkel grönsallad i syrlig vinägrett.
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 250 g vetemjöl
- 125 g smör
- 0,5 ägg
- 0,5 dl vatten
- salt
Fyllning
- 2 färska lökar
- 3 färskpotatisar
- 1 kruka färsk dragon
- 1 msk dijonsenap
- 4 ägg
- 4 dl mjölk (alt havredryck)
- 200 g Västerbottensost, riven
- 50 g rökt ost, riven
- olivolja
- salt
- svartpeppar
Sallad
- 1 grönsallad
- 3 msk vitvinsvinäger
- 5 msk kallpressad rapsolja
- salt
- peppar
Gör så här
Pajdeg
- Mixa alla ingredienser i en matberedare.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, låt degen gå en bit över kanten. Nagga botten med gaffel. Ställ i kylen ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Grädda pajdegen ca 15 minuter.
- Ta ut pajen, låt svalna. Skär bort och snygga till pajkanten med en kniv. Degen som skärs bort sparar du att toppa salladen med.
Fyllning
- Höj ugnsvärmen till 195 grader.
- Skär potatisen i klyftor. Repa bladen från dragonen och lägg åt sidan. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten tillsammans med dragonstjälkarna.
- Skär den färska löken i grova bitar. Fräs den mjuk i olivolja.
- Stryk pajskalets botten tunt med dijonsenap.
- Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra.
- Fördela lök och potatis i pajskalet. Fördela riven ost över.
- Häll på äggstanningen. Strö över dragonbladen.
- Grädda i ugnen till pajen har stannat och fått en gyllenbrun färg, ca 25-30 minuter.