Paj med färskpotatis och rökt ost

POPULÄRT
koket.se
Paj med färskpotatis och rökt ost
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Paj med färskpotatis och rökt ost

21 ingredienser

50 min + 45 min i kylen

Paul Svensson gör här sin version av pajklassikern quiche lorraine. Den rökta skinkan byter han mot rökt ost och så lägger han till färskpotatis i fyllningen. Jättegott ihop med en enkel grönsallad i syrlig vinägrett.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 250 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 0,5 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • salt

Fyllning

  • 2 färska lökar
  • 3 färskpotatisar
  • 1 kruka färsk dragon
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk (alt havredryck)
  • 200 g Västerbottensost, riven
  • 50 g rökt ost, riven
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Sallad

  • 1 grönsallad
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 5 msk kallpressad rapsolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Pajdeg

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, låt degen gå en bit över kanten. Nagga botten med gaffel. Ställ i kylen ca 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Grädda pajdegen ca 15 minuter.
  5. Ta ut pajen, låt svalna. Skär bort och snygga till pajkanten med en kniv. Degen som skärs bort sparar du att toppa salladen med.

Fyllning

  1. Höj ugnsvärmen till 195 grader.
  2. Skär potatisen i klyftor. Repa bladen från dragonen och lägg åt sidan. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten tillsammans med dragonstjälkarna.
  3. Skär den färska löken i grova bitar. Fräs den mjuk i olivolja.
  4. Stryk pajskalets botten tunt med dijonsenap.
  5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra.
  6. Fördela lök och potatis i pajskalet. Fördela riven ost över.
  7. Häll på äggstanningen. Strö över dragonbladen.
  8. Grädda i ugnen till pajen har stannat och fått en gyllenbrun färg, ca 25-30 minuter.