Örtsoppa med kallrökt lax

30 m
4
Örtsoppa med kallrökt lax
Foto: TV4

Gräddig soppa med med dragon, basilika och timjan. Potatis och lax och åländskt svartbröd gör den matig. En lätt syrlig rätt som passar bra under vår eller försommar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 december 2015
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
30 m
4

Du behöver

  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong (eller motsvarande flytande)
  • 4 mjöliga potatisar
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 kruka dragon
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 kruka basilika
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 4 äggulor
  • salt
  • peppar
  • ev vitt vin
  • ca 150 g kallrökt lax, 8 portionsbitar
  • 4 tunna skivor svartbröd (eller liknande - sött, mörkt bröd)
  • 4 msk syrlig gelé (t ex röda vinbär, havtorn eller rönnbär)

Gör så här

  1. Torka svartbröden i ugnen med lite olja och salt på 125 grader tills de är krispiga.
  2. Hacka schalottenlök och tärna potatisen och fräs det i oljan i en kastrull. Häll på vattnet och lägg i buljongen och koka upp.
  3. Hacka örter och lägg dem i den kokande buljongen och låt koka. Under tiden blandar du grädde, crème fraîche och äggulor i en mixer och mixar ordentligt. Mixa ner soppan i grädden då potatisen är riktigt mjuk och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitt vin för extra syra och fräschör.
  4. Lägg upp den kallrökta laxen i små portioner på tallriken, med svartbrödet och gelén på toppen och servera – häll på soppan vid bordet.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept