Öppen omelett med räkor och grön sparris

koket.se
Öppen omelett med räkor och grön sparris
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Öppen omelett med räkor och grön sparris

23 ingredienser

En lyxigt god omelett med stuvning gjord från grunden på skalen från räkorna, samt en frisk örtsallad och krispiga krutonger!

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Omelett

  • 12 ägg
  • 100 g smör

Räkstuvning

  • 1 kg räkor med skal
  • 2 bananschalottenlökar, skalade och nerskurna i fina bitar
  • 0,5 morot, skalad och nerskuren i fina bitar
  • 1 klyfta vitlök, skalad och hackad
  • 0,5 chilifrukt, finhackad
  • 30 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 kruka färsk dill, hälften plockad hälften finskuren
  • salt
  • 12 gröna sparrisar, skalade

Örtsallad

  • 2 krukor färsk basilika, bladen plockade
  • 2 krukor färsk dill, plockad
  • 1 förp mâchesallad (à 65 g)
  • 1 kruka gräslök, skuren i 3 cm långa bitar
  • 1 citron, saften
  • 0,5 dl olivolja

Brödkrisp

  • 3 skivor vitt surdegsbröd, grovt smulat med fingrarna
  • 3 msk smör, smält

Gör så här

Stuvning

  1. Skala räkorna, spara skalen.
  2. Skala och hacka lök, morot och vitlök grovt.
  3. Fräs räkskal, lök, morot och vitlök i smöret, skalen kommer vätska av sig. Tillaga tills all vätska har kokat bort och det börjar fräsa igen.
  4. Tillsätt mjöl och tomatpuré, låt fräsa ytterligare några sekunder. Häll på grädde och mjölk, låt koka ca 10 minuter.
  5. Sila av skalen och häll såsen i en ny ren kastrull. Koka upp och smaka av med salt och riven muskot, kontrollera tjockleken, såsen ska vara som en stuvning. Avsluta stuvningen precis innan servering med att ha i hackad dill, räkstjärtar och sparris.
  6. Skala sparrisen, låt knoppen vara oskalad. Koka sparrisen i saltat vatten, ca 2 minuter. Häll av och kyl gärna sparrisen i isvatten. Ta upp ur isvattnet och skär sparrisen på snedden.
  7. Blanda basilika, dill, mâchesallad och gräslök. Blanda en dressing av citronsaft, olivolja och salta. Vid servering blandas örtsalladen hastigt med dressingen.

Brödkrisp

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vänd runt brödet med smör. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen till fin färg och krispighet.

Omelett

  1. Gör en omelett i taget. Värm en panna till medelvärme, lägg i 25 g smör och låt det tystna i pannan. Knäck i tre ägg och rör försiktigt runt med två ätpinnar i trä eller en annat träredskap. Låt omeletten precis stanna och fös sedan över på tallrik, upprepa med tre stycken till.
  2. Skeda ut stuvning över den öppna krämiga omeletten, toppa med krispigt bröd och sist örtsallad.