Svartrot med brynt smör, hackat ägg och persilja

Sigrid Bárány

Svartrot med brynt smör, hackat ägg och persilja

4 ingredienser

20 min

Så enkelt och så gott! Svartrot är en underbar men lite bortglömd rotsak med lyxigt komplex smak. Tillredd så här enkelt kommer smaken fram som bäst.

Dryckestips
Öl:
11963  Smörpundet Porter (3 solar)
10680  Sierra Nevada, Ale (4 solar)

Ingredienser

portioner
  • 500 g svartrot
  • 2 ägg
  • 2 msk färsk persilja, hackad
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Hårdkoka äggen och kyl i kallvatten så att de går att hantera.
  2. Skala svartrötterna med potatisskalare, skär dem i ca 10 cm långa bitar och lägg dem i kallt vatten vartefter så att de inte mörknar. Använd gärna handskar eftersom svartrötter avger en klibbig saft som kan vara svår att tvätta bort.
  3. Koka svartrötterna i lättsaltat vatten i ca 10 minuter eller tills de har mjuknat. Häll av vattnet.
  4. Hacka äggen och blanda med persilja.
  5. Bryn smöret i en kastrull. Smöret ska skumma och sedan tystna och det ska dofta lite kolaaktigt.
  6. Lägg upp svartrötterna med ägghacket ovanpå och skeda över det brynta smöret. Servera genast.