Älgfärsjärpar
Älgfärsjärpar
14 ingredienser
50 min
Järpar känns lyxigt och tillsammans med bacon får de ett riktigt lyft. Ett härligt höstrecept med mustig svampsmak.
Ingredienser
- 750 g älgfärs
- 2 ägg
- 1 dl crème fraîche
- 1 gul lök
- 1 msk torkad svamp [eller 1/2 dl syltad svamp]
- 2 msk rårörda lingon
- 12 skivor bacon
- 150 g ostronskivling (eller annan svamp)
- olja, att steka i
- 0,5 tsk rosmarin, finhackad
- 0,5 dl persilja, hackad
- 1 förp cottage cheese
- salt
- peppar
Gör så här
- Hacka löken och fräs hälften av den i olja. Blanda älgfärsen med ägg, crème fraîche och den frästa löken.
- Smula den torkade svampen (eller hacka den syltade) och lägg i blandningen. Rör ner de rårörda lingonen och krydda med salt och peppar.
- Forma 12 järpar med hjälp av en fuktig sked och rentvättad handflata. Vira sedan varje järpe i en skiva bacon. Stek järparna på medelvärme i en stekpanna utan extra fett. Kom ihåg att rulla på dem då och då! Järparna kan stekas färdigt i stekpannan eller i ugnen på 175 grader när de har fått färg.
- Hacka ostronskivlingen och låt den fräsa i stekpanna med resten av den hackade löken i lite olja. Se till så att vätskan från svampen dunstar. Krydda med salt, peppar och rosmarin och blanda sedan allt med keson i en bunke.
- Servera järparna med en klick av svampkeson tillsammans med till exempel kokt potatis.