Älgfärsjärpar

Älgfärsjärpar
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Malin Söderström
Malin Söderström

Älgfärsjärpar

1

14 ingredienser

50 min

Järpar känns lyxigt och tillsammans med bacon får de ett riktigt lyft. Ett härligt höstrecept med mustig svampsmak.

Ingredienser

portioner4
  • 750 g älgfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 gul lök
  • 1 msk torkad svamp [eller 1/2 dl syltad svamp]
  • 2 msk rårörda lingon
  • 12 skivor bacon
  • 150 g ostronskivling (eller annan svamp)
  • olja, att steka i
  • 0,5 tsk rosmarin, finhackad
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 förp cottage cheese
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs hälften av den i olja. Blanda älgfärsen med ägg, crème fraîche och den frästa löken.
  2. Smula den torkade svampen (eller hacka den syltade) och lägg i blandningen. Rör ner de rårörda lingonen och krydda med salt och peppar.
  3. Forma 12 järpar med hjälp av en fuktig sked och rentvättad handflata. Vira sedan varje järpe i en skiva bacon. Stek järparna på medelvärme i en stekpanna utan extra fett. Kom ihåg att rulla på dem då och då! Järparna kan stekas färdigt i stekpannan eller i ugnen på 175 grader när de har fått färg.
  4. Hacka ostronskivlingen och låt den fräsa i stekpanna med resten av den hackade löken i lite olja. Se till så att vätskan från svampen dunstar. Krydda med salt, peppar och rosmarin och blanda sedan allt med keson i en bunke.
  5. Servera järparna med en klick av svampkeson tillsammans med till exempel kokt potatis.